Till innehåll på sidan

Insatserna för att stärka kvinnor i konfliktområden och i fredsprocesser

Skriftlig fråga 2013/14:76 av Ceballos, Bodil (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-24
Anmäld
2013-10-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-11-06
Besvarad
2013-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2013/14:76 Insatserna för att stärka kvinnor i konfliktområden och i fredsprocesser

av Bodil Ceballos (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Kvinnor lägger grunden för fred i sina lokala samhällen. Det visar bland annat Kvinna till Kvinnas studie Equal Power – Lasting Peace från 2012. När kvinnor marginaliseras från politiken blir det civila samhället den plattform de använder för idéer om konfliktlösning. Ändå möter kvinnoaktivister ett kompakt motstånd när de kräver att få vara med och fatta beslut om fred och säkerhet. Det är viktigt att kvinnor är med och definierar säkerhetsläget och sitt behov av skydd samt att de delger sina perspektiv på återuppbyggnad efter krig och konflikt. En av grundbultarna i den svenska handlingsplanen för FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet är att lyssna på kvinnorna själva och ta vara på deras kunskap. I handlingsplanen står följande: Programmet för svenska delegationer som besöker konfliktområden ska inkludera samtal med kvinnor. Delegationerna ska bestå av både kvinnor och män. Samtal med relevanta företrädare – kvinnor och män – för regeringar, konfliktparter samt internationella, regionala och nationella organisationer ska också omfatta frågor som rör kvinnors deltagande, mänskliga rättigheter, humanitär rätt, säkerhet samt förebyggande av övergrepp och straffrättsliga åtgärder mot förövare.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesministern följande:

På vilket sätt avser ministern och regeringen att tillse att regeringens representanter alltid möter kvinnor från det civila samhället vid besök i konfliktländer samt att den information och kunskap som delges vid dessa möten förs vidare till relevanta aktörer?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:76 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 november

Svar på frågorna

2013/14:69 FN:s resolution 2122

2013/14:76 Insatserna för att stärka kvinnor i konfliktområden och i fredsprocesser

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig om vilka initiativ jag och regeringen har tagit utifrån FN:s säkerhetsråds resolution 2122. Bodil Ceballos har frågat mig om på vilket sätt jag och regeringen avser att tillse att regeringens representanter alltid möter kvinnor från det civila samhället vid besök i konfliktländer samt att den information och kunskap som delges vid dessa möten förs vidare till relevanta aktörer. Jag har valt att besvara frågorna i ett sammanhang.

Regeringen är sedan länge drivande, i bland annat EU och FN, för att stärka kvinnors roll i fredsarbetet. Det är därför glädjande att FN:s säkerhetsråd den 18 oktober enhälligt antog resolution 2122. För att markera vårt fulla stöd var Sverige medförslagsställare till resolutionen. Sverige höll även ett anförande, tillsammans med de övriga nordiska länderna, i samband med den tematiska debatten om kvinnors tillgång till rättvisa i konflikt och postkonflikt.

Regeringen avser att fortsätta att verka för en fullständig implementering av säkerhetsrådets resolution 1325 och de efterföljande resolutionerna om kvinnor, fred och säkerhet. Att stärka kvinnors egenmakt och inflytande i fredsprocesser är exempelvis en central del i flera av regeringens nya resultatstrategier för det svenska biståndet.

Sverige arbetar även aktivt för att identifiera och nominera kvinnor till poster inom internationellt fredsfrämjande arbete. Idag är mer än var tredje svensk utsänd i EU:s fredsbevarande civila insatser kvinna.

Under hösten avser regeringen att påbörja en översyn av den nationella handlingsplanen för resolution 1325 och 1820. I denna översyn kommer givetvis även resolution 2122 att beaktas.

Kvinnoorganisationer i det civila samhället har en särskild betydelse och potential för att bidra till demokratisk utveckling och ökad respekt för de mänskliga rättigheterna i konflikt- och postkonfliktländer. Därför ger Sverige ett omfattande stöd till dessa organisationer, både direkt och indirekt via svenska systerorganisationer som t.ex. Kvinna till kvinna.

Regeringen fortsätter att arbeta för att ha nära kontakt och kontinuerligt utveckla formerna för samråd med dessa organisationer. Att besöka kvinnoorganisationer är ofta en naturlig och viktig del av regeringens och Regeringskansliets besöksprogram i konflikt- och postkonfliktländer. Exempelvis besökte en svensk delegation nyligen Amman för att diskutera kvinnornas betydelse för utvecklingen i regionen, där man bland annat träffade syriska flyktingkvinnor som arbetar som medborgarjournalister.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.