Vattenskydd och rasrisk

Skriftlig fråga 2013/14:94 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-11-04
Anmäld
2013-11-04
Besvarad
2013-11-13
Svar anmält
2013-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 november

Fråga

2013/14:94 Vattenskydd och rasrisk

av Christina Oskarsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Älvängens västra industriområde i Ale kommun har via markundersökningar konstaterats vara väldigt förorenat. Området ligger också inom ett rasriskområde i Göta älv-dalen som innebär stora svårigheter för saneringsarbetet. Klimatförändringarna medför häftiga regn och kraftiga flöden. Då ökar risken för ras. Omkring 700 000 människor i området, inklusive Göteborg, har älven som sin råvattentäkt för dricksvatten. De åtgärder som är gjorda lokalt räcker inte till, och statliga undersökningar som hittills är gjorda visar att det är dags att göra något. Skulle området glida ut i älven hotar stora miljöproblem med dricksvattenfrågan i centrum.

Jag har följande fråga:

Vad avser miljöministern att göra för att saneringsarbetet ska komma i gång?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:94 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 13 november

Svar på fråga

2013/14:94 Vattenskydd och rasrisk

Miljöminister Lena Ek

Christina Oskarsson har frågat mig vad jag avser göra för att saneringsarbetet ska komma igång på Älvängens Västra industriområde i Ale kommun.

Statliga medel anslås årligen för sanering av förorenade områden. I budgetpropositionen för 2014 föreslås 418 miljoner kronor på anslaget för sanering och återställning av förorenade områden. Naturvårdsverket disponerar medlen på anslaget, som till största delen, via länsstyrelserna fördelas som bidrag till kommuner för undersökningar och åtgärder på förorenade områden.

En kommun som har bebyggda områden som hotas av naturolycka, områden där marken har för låg stabilitet och behöver förstärkas eller områden som behöver skydd mot översvämning har möjlighet att söka statligt bidrag till förebyggande åtgärder hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Staten har för budgetåret 2013 anvisat drygt 18 miljoner kronor för detta ändamål.

Älvängens industriområde har utretts med statliga medel. Skredrisken längs med Göta älv har kartlagts av Statens geotekniska institut. Enligt utredningarna utgör skredrisken en risk för byggnaderna på platsen samt för råvattenintagen nedströms. På området förekommer föroreningar från tidigare tjärhantering och oljeeldning men även dioxin och tjära i fri fas har påträffats. Utredningarna visar vidare att det i dag inte sker någon eller mycket liten spridning av föroreningar till Göta älv från markområdet.

Anslaget för sanering och återställning av förorenade områden kan bekosta de åtgärder som är påkallade ur föroreningssynpunkt och där det saknas ansvarig för föroreningarna. Naturvårdsverket kan bevilja bidrag för områden som utgör en akut fara eller mycket stor risk för människors hälsa och miljön. Bidragsmedel får enligt gällande reglering bara beviljas om det inte finns någon som enligt miljöbalkens bestämmelser är ansvarig för föroreningen och som därmed ska bekosta saneringen.

Kostnader för åtgärder såsom stabilisering, avlastningsschakt och omhändertagande av uppgrävda massor har för området uppskattats till 110 miljoner kronor. Om sanering av de mest förorenade delområdena också sker uppskattas kostnaderna till 140–180 miljoner kronor. Kostnader för rivning av byggnader och andra ersättningar har inte beräknats.

Enligt de miljötekniska utredningarna är två delområden mer förorenade än övriga delar av industriområdet. Naturvårdsverket har gjort bedöm­ningen att dessa två delområden skulle kunna vara nationellt prioriterade, dvs. att bidrag skulle kunna beviljas för dem, som en del i en helhetslösning. Anslagsmedel kan dock inte användas för kostnader som är förknippade med omhändertagande av lätt förorenade massor. Övriga delar av området har relativt låga halter av föroreningar. Vid skred kommer de enligt utredningen sannolikt att vara så pass utspädda när de når råvattenintagen att föroreningarna i sig inte utgör ett hälsoproblem. De gruspartiklar som ett skred rör upp skulle dock kunna påverka vattenkvaliteten.

Sammanfattningsvis har alltså utredningar visat att det är angeläget att vidta stabiliseringsåtgärder vid Älvängens industriområden för att skydda vattentäkterna nedströms Göta älv. Statliga medel kan vara en del i en helhetslösning för att åtgärda mycket förorenade delar av området. Det krävs dock även annan finansiering eftersom statliga medel för sanering inte kan täcka de nödvändiga åtgärder som i helhet behöver vidtas såsom flytt av pågående verksamheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.