Till innehåll på sidan

Nedläggningen av Arbetsmiljöverkets kontor i Västerås

Skriftlig fråga 2013/14:97 av Thorell, Olle (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-11-05
Anmäld
2013-11-05
Besvarad
2013-11-11
Svar anmält
2013-11-12
Besvarad
2013-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 november

Fråga

2013/14:97 Nedläggningen av Arbetsmiljöverkets kontor i Västerås

av Olle Thorell (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Arbetsmiljöverket, som arbetar för att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet, har de senaste åren fått kraftigt reducerade anslag. Budgeten är drygt 20 procent lägre i dag jämfört med 2006. Antalet arbetsmiljöinspektörer har minskat från 381 till 280 personer under samma period. Nu tvingas Arbetsmiljöverket till ytterligare neddragningar på grund av de minskade anslagen. Antalet distrikt minskas från tio till fem – och ska i fortsättningen kallas för regioner. Västerås är en av de orter som drabbas. Det innebär att kontoret i Västerås läggs ned och det nya regionkontoret placeras i Örebro.

Antalet inspektioner ute på arbetsplatserna har redan minskat med en fjärdedel. Det är allvarligt. Inspektörerna har även gått från att vara specialister till att bli generalister. ILO:s rekommendation är en inspektör per 10 000 anställda. I dag lever inte Sverige upp till de internationella rekommendationerna. Efter neddragningen har Sverige 0,6 inspektörer per 10 000 anställda. De som drabbas av dessa nedskärningar är medarbetare på våra arbetsplatser runt om i landet, eftersom risken för ohälsa, arbetsskador och olycksfall i arbetslivet riskerar att öka. Det är inte acceptabelt!

Min fråga till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson är:

Vad kommer arbetsmarknadsministern att vidta för åtgärder för att minska risken för ohälsa och olycksfall på arbetsplatserna nu när antalet inspektörer har minskat och Arbetsmiljöverkets kontor i bland annat Västerås stängs?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:97 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

den 11 november

Svar på fråga

2013/14:97 Nedläggningen av Arbetsmiljöverkets kontor i Västerås

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

Olle Thorell har frågat mig vad jag kommer vidta för åtgärder för att minska risken för ohälsa och olycksfall nu när antalet inspektörer har minskat och Arbetsmiljöverkets kontor ibland annat Västerås stängs.

Att Arbetsmiljöverket nu gör förändringar i sin organisation är inte konstigt, det ligger i uppdraget att hela tiden bedriva verksamheten så effektivt som möjligt. Hur man organiserar sig är en sak för varje statlig myndighets ledning att bestämma. Det centrala för regeringen är att man bedriver sin verksamhet på ett effektivt sätt som svarar mot det uppdrag man har, och min bedömning är att Arbetsmiljöverket är en myndighet som jobbar effektivt med sitt uppdrag.

Arbetsmiljöverkets tillsynsverksamhet syftar både till att få till stånd ett väl fungerande förebyggande arbetsmiljöarbete och till att kontrollera att regelverk följs. Verket kompletterar sin tillsynsverksamhet med informationsinsatser för att få en god efterlevnad av arbetsmiljöreglerna. Det riskförebyggande arbetet är grundläggande för att komma tillrätta med arbetsolyckorna och en ohälsosam arbetsmiljö. För att göra rätt måste man veta vad som förväntas.

Genom öronmärkta satsningar med start 2009 har verket därför tillförts cirka 47 miljoner kronor i nivåhöjning, främst för att utveckla de delar av verksamheten som handlar om information och kommunikation. Regeringen kommer även nästa år att förstärka myndighetens resurser till kunskapsspridning. Syftet med informationssatsningen har varit att fler arbetsplatser ska stimuleras till ett effektivt arbetsmiljöarbete och nås av den kunskap som finns hos verket. Särskilt viktigt är också att även de minsta arbetsplatserna, där ofta stora risker för allvarliga olycksfall finns, nås av informationsinsatser.

Eftersom andelen utländsk arbetskraft i Sverige har ökat, har Arbetsmiljöverket från och med 2013 tillförts en ytterligare nivåhöjning om 5 miljoner kronor till förvaltningen av ett register för utstationerad arbetskraft.

Som ett led i att ytterligare effektivisera tillsynsarbetet, träder dessutom nya sanktionsregler i kraft från och med den 1 juli 2014. Reformen innebär att många föreskrifter från Arbetsmiljöverket som i dag är sanktionerade med straff i stället ska sanktioneras med sanktionsavgifter. Arbetsmiljöverket har under arbetet med denna reform fått en tillfällig förstärkning av sitt anslag med två miljoner kronor 2013 och fyra miljoner kronor 2014.

Jag vill också understryka att parterna har en viktig roll som pådrivare för bättre förebyggande arbetsmiljöarbete. De kan göra en skillnad genom att aktivt påverka sina medlemmar att göra rätt och fokusera på betydelsen av ett hälsosamt arbetsliv, både på kort och på lång sikt. Jag har därför nära kontakt med parterna i arbetsmiljöfrågorna och kommer fortsätta ta upp hur vi bäst kan samarbeta vidare för att främja en god arbetsmiljö som förebygger ohälsa och olyckor i arbetslivet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.