Till innehåll på sidan

FN-resolution för rätten till personlig integritet på nätet

Skriftlig fråga 2013/14:99 av Ceballos, Bodil (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-11-06
Anmäld
2013-11-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-11-14
Svar anmält
2013-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 november

Fråga

2013/14:99 FN-resolution för rätten till personlig integritet på nätet

av Bodil Ceballos (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Efter Edward Snowdens avslöjanden att USA och National Security Agency (NSA) avlyssnat världsledare och hundratals miljoner privatpersoner världen över har Brasilien och Tyskland tagit frågan till FN och arbetar nu på en antiavlyssningsresolution. Resolutionsutkastet, som inte kommer att namnge något enskilt land, kommer att diskuteras senare i november i generalförsamlingens kommitté för mänskliga rättigheter.

Enligt BBC manar utkastet till ett slut på överdriven elektronisk övervakning och menar att olaglig insamling av personlig data utgör en mycket inkräktande handling. Resolutionsutkastet manar generalförsamlingens 193 länder att förklara att man är djupt oroad över kränkningar av de mänskliga rättigheterna och det missbruk som kommer från övervakning av olika kommunikationsvägar, vilket inkluderar extraterritoriell övervakning av kommunikation, avlyssning och insamling av personuppgifter, i synnerhet massövervakning, avlyssning och datainsamling. Medlemsländer uppmanas också att värna rätten till privatliv som garanteras under internationell lag.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Avser utrikesministern att i FN verka för att Sverige medverkar till och undertecknar resolutionen med syfte att garantera enskilda medborgares rätt till personlig integritet på internet?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:99 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 14 november

Svar på fråga

2013/14:99 FN-resolution för rätten till personlig integritet på nätet

Utrikesminister Carl Bildt

Bodil Ceballos har frågat mig om jag avser att verka för att Sverige medverkar till och undertecknar resolutionsförslaget om rätten till privatliv som Brasilien och Tyskland gemensamt lagt fram i FN:s generalförsamling.

Sverige har deltagit i de informella diskussionerna kring det utkast som presenterats. Vi hoppas kunna ställa oss bakom resolutionen, men det beror på den slutliga utformningen av den text som för närvarande förhandlas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.