Till innehåll på sidan

Muslimska staters avstängning av hbtq-organsationer till FN-konferens

Skriftlig fråga 2015/16:1254 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-20
Överlämnad
2016-05-20
Anmäld
2016-05-24
Svarsdatum
2016-06-01
Sista svarsdatum
2016-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Islamiska konferensorganisationen (IKO) har fått FN att stänga ute elva hbtq-organisationer från den konferens om aids som ska hållas i New York i juni. Det är 51 muslimska stater som ligger bakom.

De grupper som inte får delta kommer bland annat från Thailand, Kenya, Ukraina, Egypten, Guyana, Peru och Jamaica, och ett par av dem är panafrikanska.

Detta är bedrövligt, inte minst eftersom hbtq-personer ofta löper större risk att drabbas av sjukdomen. Det kommer att vara svårare att förebygga hiv/aids om organisationer som dessa utestängs.

EU, Kanada och USA har protesterat mot världssamfundets beslut. Sverige bör hålla en hög profil i frågor som dessa och arbeta för att den utveckling världen sett de senaste decennierna vad gäller hbtq-personers rättigheter inte rullas tillbaka. Då kan inte konservativa länder stå oemotsagda.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt kommer utrikesministern att arbeta för att hbtq-grupperna tillåts att delta i konferensen nästa månad?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1254 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1254 av Birgitta Ohlsson (L) Muslimska staters avstängning av HBTQ-organisationer till FN-konferens

Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att arbeta för att HBTQ-grupperna tillåts delta i FN:s högnivåmöte om hiv/aids i

New York 8-10 juni.

Jag delar Birgitta Ohlssons bestörtning över att ett 20-tal organisationer har utestängts från deltagande vid högnivåmötet i juni. Jag vill samtidigt understryka att EU och andra aktörer agerade snabbt i frågan. EU har bland annat i ett brev uppmanat generalförsamlingens president att delge mer information om vilka länder som motsatt sig deltagandet av specifika organisationer och på vilka grunder.

Regeringen står starkt upp för civilsamhällets deltagande i FN i olika sammanhang. Det görs genom att bejaka FN-ackreditering och genom att försvara civilsamhällesrepresentanters rätt. Det görs också genom att regeringen återkommande inkluderar representanter från det civila samhället i svenska delegationer till stora FN-möten.

Främjande av allas åtnjutande av mänskliga rättigheter i allmänhet och sexuella och reproduktiva rättigheter i synnerhet är en högt prioriterad fråga för regeringen och en central del av vår feministiska utrikes- och utvecklingspolitik. Att HBTQ-organisationer utestängs är mycket allvarligt. Deras deltagande är viktigt ur ett rättighetsperspektiv, men också mot bakgrund av att dessa organisationer i hög grad berörs av hiv/aids och kan mer om problemen och lösningarna än många andra.

CSO-deltagande i högnivåkonferenser i FN regleras i modalitetsresolutioner som sedan ett par år tillbaka innehåller en skrivning som innebär att presidenten för generalförsamlingen gör en lista över organisationer och sedan konsulterar medlemsstaterna som tillåts ha invändningar (i praktiken närmast ett veto) utan att ange skäl för detta. Sverige och likasinnade länder arbetar hårt för att få bort liknande skrivningar och därigenom öka möjligheten för civilsamhället att delta i högnivåmöten.

Till högnivåmötet i juni har Sverige bjudit in fem organisationer att ingå i den svenska delegationen (RFSL, RFSU, Hiv-Sverige, Svenska kyrkan och SWHAP) och planerar även att bidra med medel för att möjliggöra deras deltagande. Vi uppmuntrar också andra länder att ta med CSO-deltagare i sina nationella delegationer.

Sverige kommer självklart fortsätta att ta upp frågan om de utestängda organisationerna på olika nivåer inför högnivåmötet. Jag kan försäkra Birgitta Ohlsson att regeringen tar frågan på största allvar och använder de möjligheter som står till buds för att alla relevanta organisationer ska få möjlighet att delta i FN:s högnivåmöte om hiv/aids och andra kommande högnivåmöten.

Stockholm den 1 juni 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.