Till innehåll på sidan

Sanktioner mot EU-länder som bryter mot mänskliga rättigheter

Skriftlig fråga 2015/16:1286 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-26
Överlämnad
2016-05-27
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Polen är en mycket viktig medlem i Europeiska unionen och samarbetspartner till Sverige. Sedan diktaturen föll för snart 30 år sedan har vi sett en positiv demokratisk utveckling, Natomedlemskap och en snabbt sjunkande arbetslöshet.

Men sedan nationalkonservativa PiS vann förra årets val har saker förändrats. Den nya regeringen har urholkat den så viktiga maktdelningsprincipen. En ny lag undergräver författningsdomstolen, och makten koncentreras.

Även på pressfrihetens område ser vi en dålig utveckling. Den polske presidenten Andrzej Duda skrev under regeringens nya medielag, som öppnar för en massiv politisk utrensning i de viktigaste etermedierna. Finansministern ges möjlighet att sparka och utse nya chefer i polsk public service-radio och -tv.

I Ungern har premiärminister Viktor Orbáns politik fått mycket kritik för flera antidemokratiska reformer, som anfrätt både pressfrihet och rättsstat.

I Lissabonfördraget fastställs unionens grundläggande värden, däribland respekten för demokrati och mänskliga rättigheter, som samtliga medlemsstater har en skyldighet att respektera. Medlemsstaterna har en skyldighet att fullt ut respektera EU:s fördrag och regelverk. Ungern och nu Polen har gång på gång visat att man bryter mot Lissabonfördraget i detta hänseende.

Vi liberaler har med glädje stöttat ett moderniserat Polen såväl som Ungern. Det finns i båda länderna modiga liberala politiker som tar strid för frihandel, rättsstat, öppenhet, fri abort och samkönade äktenskap. Det är bra att EU-kommissionen har inlett en granskning av de polska reformerna.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Är statsrådet beredd att inom EU förespråka såväl politiska som ekonomiska sanktioner med anledning av de odemokratiska reformer som nu genomförs i flera EU-länder?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1286 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1286 av Birgitta Ohlsson (L), Sanktioner mot EU-länder som bryter mot mänskliga rättigheter

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag är beredd att inom EU förespråka såväl politiska som ekonomiska sanktioner med anledning av de odemokratiska reformer som nu genomförs i flera EU-länder.

Det är oroande att vissa medlemsstater under senare år har vidtagit åtgärder och infört lagstiftning som är tveksamma ur ett rättsstatsperspektiv. Regeringen fäster stor vikt vid medlemsstaternas skyldighet att leva upp till sina åtaganden i enlighet med EU:s fördrag så att respekten för rättsstatens principer och EU:s övriga grundläggande värden kan upprätthållas och samarbetet inom unionen fungera.

Samtidigt är det positivt att diskussionen om institutionernas och medlemsstaternas ansvar för att värna EU:s värden tagit viktiga steg framåt och att alltfler medlemsstater engagerar sig aktivt i arbetet.

Under våren har kommissionen för första gången använt sitt ramverk för att stärka rättsstatsprincipen i en strukturerad dialog med Polen för att bidra till en lösning på den konstitutionella krisen. Inom ramen för denna dialog antog kommissionen den 1 juni ett yttrande om rättsstatsprincipen. Kommissionens yttrande och agerande bygger på de tydliga och kritiska slutsatser som Venedigkommissionen dragit i sin rapport. Sverige har ställt sig bakom de slutsatserna.

I maj hölls den andra dialogen i rådet på temat EU:s grundläggande värden och integration. Nu inleds arbetet inför utvärderingen av dialogerna i rådet i höst.

Kommissionens dialog med Polen och utvärderingen kommer att ge värdefull vägledning i diskussionen om hur EU:s instrument bör användas och om ytterligare åtgärder behövs på EU-nivå för att värna respekten för rättsstaten och EU:s grundläggande värden. Regeringen kommer att bidra aktivt i detta arbete.

Stockholm den 8 juni 2016

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.