Smygfilmning i offentlig miljö

Skriftlig fråga 2015/16:1294 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-27
Överlämnad
2016-05-29
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08
Besvarad
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen uppmärksammade medierna ett hovrättsfall där den misstänkte gärningsmannen friades för att ha smygfilmat en kvinna under kjolen i Stockholms tunnelbana. Hovrätten motiverade den friande domen med att smygfilmningen skedde i offentlig miljö.

Lagen mot kränkande filmning från 2013 syftar till att motverka och straffa handlingar som kan bedömas vara sexuellt ofredande. Men enligt hovrätten täcker lagen inte in smygfilmning i offentlig miljö. Riksåklagaren har överklagat till Högsta domstolen, som ska ta ställning till fallet.

Fallet har aktualiserat behovet av åtgärder mot sexuella kränkningar i offentlig miljö. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Vad anser justitie- och migrationsministern behöver göras för att motverka den här typen av brottslighet?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1294 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/04197/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1294 av Roger Haddad (L) Smygfilmning i offentlig miljö

Roger Haddad har frågat mig vad som behöver göras för att motverka sexuella kränkningar i offentlig miljö. Frågan är ställd mot bakgrund av en dom från Svea hovrätt den 28 april 2016. I målet hade gärningsmannen fört in sin mobilkamera under målsägandens kjol och fotograferat hennes underliv. Målsäganden hade inte uppfattat att hon blev fotograferad förrän en tid efteråt.

Respekten för varje människas rätt till integritet och självbestämmande måste värnas och vara tydlig. I förarbetena har framförts att sexuellt ofredande även bör omfatta handlingar som riktar sig mot personer som är medvetslösa eller sover och att det även kan komma i fråga att bedöma situationer där en person på ett sexuellt kränkande sätt har filmat eller fotograferat en annan person i smyg som ett sexuellt ofredande.

Ansvar för kränkande fotografering gäller fotografering som ägt rum på något av de ställen som räknas upp i straffbestämmelsen, dvs. inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme. I det lagstiftningsärendet konstaterades det att viss klandervärd fotografering som sker helt öppet faller utanför bestämmelsen tillämpningsområde, men att det i vissa fall redan fanns möjlighet att straffa sådana företeelser, t.ex. genom bestämmelsen om sexuellt ofredande.

Riksåklagaren har överklagat den aktuella domen till Högsta domstolen och begärt att gärningsmannen ska dömas för sexuellt ofredande. Som skäl har riksåklagaren anfört att rättsläget är oklart om handlingar är straffbara som sexuellt ofredande när målsäganden inte har uppfattat

angreppet medan det pågår. Jag vill avvakta Högsta domstolens ställningstagande i denna fråga innan jag tar ställning till om några åtgärder behövs.

Stockholm den 8 juni 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.