Till innehåll på sidan

Regeringens tvekan om nolltolerans mot narkotika

Skriftlig fråga 2015/16:1340 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-10
Överlämnad
2016-06-13
Anmäld
2016-06-14
Svarsdatum
2016-06-22
Sista svarsdatum
2016-06-22
Besvarad
2016-06-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige växlar narkotikastrategi. Sverige har bytt ut nolltolerans mot mer av hälsa och prevention. Vi har målats in i ett hörn och utpekats som extremist och vill ur det hörnet, enligt vänsterregeringen och ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S). Av uttalanden framgår även att regeringen och statsrådet är nöjda med att ordet restriktiv tas bort när det handlar om narkotikapolitik i Sverige. Vilket riksdagsbeslut lutar sig regeringen på? Och på vilket sätt är vänsterregeringen en samarbetsregering för att bekämpa narkotika? 

Alla vet om att ett långvarigt och omfattande missbruk av exempelvis narkotika, dopningspreparat eller tobaksrökning är förenat med fara för livet. Att bedriva ett förebyggande hälsoarbete är en självklarhet så att fler får tillgång till ny kunskap och beprövad erfarenhet. Denna del av synen på narkotika är vi till stora delar överens om över partigränserna i riksdagen. 

Den restriktiva politiken gällande narkotika och dopningspreparat som Sverige bedrivit har tjänat oss väl. Det är därför djupt oroande signaler som statsrådet nu skickar till alla som är berörda av den misär som bruk av narkotika alltför ofta för med sig. Vi måste kunna finna en väl avvägd balans mellan bibehållen restriktivitet och att ge vård och stöd till alla dem som har behov av detta för kunna komma ur sitt missbruk. 

Vi står fast vid visionen om ett narkotikafritt samhälle. Barn och unga ska inte behöva växa upp i ett samhälle som skickar otydliga signaler om farligheten av att bruka narkotika. Varje människoliv vi kan rädda är värt en systematisk, restriktiv narkotikapolitik. Därför är den allra viktigaste prioriteringen att så få som möjligt ens ska testa, pröva och använda droger. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S):

 

Vilka konkreta underlag och förslag till beslut har presenterats för riksdagen angående omsvängningen av Sveriges narkotikapolitik, och avser statsrådet att fortsätta att kämpa för nolltolerans mot narkotika i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1340 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/04226/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1340 av Cecilia Widegren (M) Regeringens tvekan om nolltolerans mot narkotika

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta underlag till beslut som har presenterats för riksdagen angående omsvängningen av Sveriges narkotikapolitik, och om jag avser att fortsätta kämpa för nolltolerans mot narkotika i Sverige.

Regeringen har i skrivelse 2015/16:86 redovisat en samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016-2020 (ANDT-strategin). Det övergripande målet i ANDT-strategin ligger fast, vilket innebär ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk. Det övergripande målet har antagits av riksdagen.

Den restriktiva linjen missförstås ofta internationellt och har i allt större utsträckning kommit att förknippas med de stater som för en repressiv politik på narkotikaområdet, ofta med stora konsekvenser för åtaganden vad gäller mänskliga rättigheter. Regeringen verkar för en folkhälsobaserad syn på ANDT viket allt fler länder ansluter sig till. Regeringen menar att folkhälsoperspektivet inrymmer en restriktiv politik som ett viktigt medel, men inte som en målsättning i sig.

Det finns skäl att ta nya steg inom ANDT-politiken i Sverige för att öka engagemanget och aktiviteten inom området och bidra till regeringens mål att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.

En vägledande princip för den fortsatta utformningen av hela ANDT-politiken är rätten till bästa möjliga hälsa som ska gälla alla - barn och unga, kvinnor och män och personer i missbruk eller beroende.

Inom ramen för visionen om ett narkotikafritt samhälle ska personer med narkotikamissbruk eller beroende ha tillgång till en effektiv behandling, smittskyddsinsatser samt andra psykosociala insatser.

Många personer har en komplex problematik och behöver samordnade insatser. Ett helhetsperspektiv utifrån personens hela livsituation är där-för en viktig utgångspunkt. Samarbete mellan landstingens läkemedelsassisterade behandling vid opiatberoende (LARO) och social-tjänsten behövs för att kunna erbjuda patienterna såväl medicinsk som psykosocial behandling liksom socialt stöd, vilket är viktiga förutsättningar för att uppnå goda behandlingsresultat.

Personer som injicerar droger hör till de mest utsatta i samhället. Sprututbytesverksamheten i Sverige är i dag integrerade mottagningar med en bred kompetens för att kunna etablera kontakt personer som annars kan vara svåra att nå. Regeringen anser att tillgången till lågtröskelmottagningar, såsom sprututbytesverksamheter behöver förbättras över hela landet. Regeringskansliet har i Ds 2015:56 Ökad tillgänglighet till sprututbytesverksamheter i Sverige föreslagit åtgärder. Departementspromemorian har remitterats.

Den narkotikarelaterade dödligheten i Sverige är hög i en internationell jämförelse. Kunskapen om gruppen som drabbas av narkotikarelaterad dödlighet är bristfällig. För att motverka dödligheten behöver insatser utvecklas för att bättre fånga upp personer i riskzonen, motivera och erbjuda attraktiva och lättillgängliga stöd- och behandlingsinsatser. Även vårdens kvalitet behöver utvecklas och utformas utifrån brukarnas behov, förutsättningar och önskemål.

Jag vet inte vad Cecilia Widegren lägger i begreppet nolltolerans mot narkotika men det övergripande målet om ett narkotikafritt samhälle ligger fast. Det betyder dock inte att de människor som hamnat i missbruk inte ska få bästa möjliga vård och behandling.

Stockholm den 22 juni 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.