Epatraktorer

Skriftlig fråga 2015/16:1350 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-15
Överlämnad
2016-06-16
Anmäld
2016-06-17
Svarsdatum
2016-06-22
Sista svarsdatum
2016-06-22
Besvarad
2016-06-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Traktorer får efter Sveriges EU-inträde köras i högst 40 kilometer per timme och mopeder får gå upp till 45 kilometer per timme. Men med samma körkort, ett så kallat AM-körkort, får man fortfarande bara köra 30 kilometer per timme med epa- och A-traktorer. Detta trots att utbildning, trafiksäkerhet och grunden för att framföra ett fordon till en hastighet av 45 kilometer per timme finns.

En A-traktor eller en epatraktor är en serietillverkad bil eller en tung lastbil som är ombyggd så att den har samma egenskaper som en traktor. Epatraktorn har ingen konstruktiv maxhastighet men den får inte framföras med en högre hastighet än 30 kilometer per timme. En A-traktor får till skillnad mot en epatraktor inte vara konstruerad för en hastighet högre än 30 kilometer per timme.

Det är därför ologiskt att inte även sådana karossfordon som en A-traktor eller en epatraktor skulle kunna få framföras i åtminstone 45 kilometer per timme. När reglerna sattes var den hastigheten för traktorer 30 kilometer per timme. Enligt EU-regler är den tillåtna konstruktiva hastigheten för traktorer i dag 40 kilometer per timme. Eftersom A-traktorn är en svensk företeelse har den därför kvar den svenska begränsningen. En ändring för att reglerna för A-traktorer och epatraktorer ska kunna likställas med de regler som gäller för EU-mopeder bör övervägas.

Med anledning av detta vill jag fråga regeringen och ansvarigt statsråd Anna Johansson (S):

 

När avser regeringen och ansvarigt statsråd att likställa hastigheten för fordon av samma tillhörighet, som A-traktorer och epatraktorer, och när likställs de EU-regler som gäller för moped och traktor?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1350 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/04304/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1350 av Cecilia Widegren (M) Epatraktorer

Cecilia Widegren har frågat mig när regeringen och ansvarigt statsråd avser att likställa hastigheten för fordon av samma tillhörighet, som A-traktorer och epatraktorer, och när likställs de EU-regler som gäller för moped och traktor.

Enligt gällande EU-förordning är en traktor konstruerad för en hastighet av högst 40 kilometer i timmen eller för en mer snabbgående traktor, konstruerad för en hastighet som överstiger 40 kilometer i timmen. Sådana traktorer ska även uppfylla de föreskrivna kraven för ett EU-typgodkännande. Även mopeder är vanligen EU-typgodkända i enlighet med en gällande EU-förordning. Bestämmelser i de direkt gällande EU-förordningarna är verkställda i Sverige genom lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner. Med vilken högsta tillåtna hastighet respektive fordon får framföras är dock en fråga som medlemsstaterna själva beslutar om.

En A-traktor är inte ett serietillverkat fordon utan en bil som är ombyggd till traktor enligt nationella regler. En A-traktor har inte samma egenskaper som det ursprungliga fordonet och är inte typgodkänd enligt harmoniserade EU-regler. A-traktorer har vanligen ett enskilt fordonsgodkännande efter en registreringsbesiktning.

Inga nya Epa-traktorer registreras i Sverige efter 1 april 1975.

A-traktorer är vanliga i Sverige och fyller ett behov för många personer, inte minst ungdomar. Sverige har i dag högt ställda trafiksäkerhetskrav. Trafiksäkerhet är en prioriterad fråga för regeringen och det innebär ett fortgående arbete med nollvisionen som grund. För att trafiksäkerheten ska kunna upprätthållas krävs bland annat att fordon som förs i trafik är säkra. Fordon som får föras i högre hastigheter måste uppfylla högre trafiksäkerhetskrav.

Jag avser inte i nuläget att föreslå några regelförändringar i enlighet med Cecilia Widegrens frågor.

Stockholm den 21 juni 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.