Fler manliga sökanden till högskolan

Skriftlig fråga 2015/16:1355 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-06-15
Överlämnad
2016-06-16
Anmäld
2016-06-17
Sista svarsdatum
2016-06-22
Svarsdatum
2016-07-08
Besvarad
2016-07-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Enligt Universitetskanslersämbetets senaste årsrapport (publicerad i juni 2016) utgjorde kvinnor 62 procent av den totala andelen sökande till högskolan. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka jämställdheten bland presumtiva studenter?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1355 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2016/02884/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1355 av Betty Malmberg (M) Fler manliga sökanden till högskolan

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka jämställdheten bland presumtiva studenter.

Regeringens målsättning är att könsfördelningen bland studenterna ska vara jämn. I dag finns, som Betty Malmberg påpekar, stora skillnader i kvinnors och mäns benägenhet att påbörja högskoleutbildning. Att män i högre grad än kvinnor väljer bort att studera på högskolan är naturligtvis en bekymmersam utveckling.

I högskolelagen (1992:1434) slås fast att jämställdhet mellan kvinnor och män alltid ska iakttas och främjas i universitets och högskolors verksamhet. Lärosätena har alltså ett stort ansvar när det gäller att uppnå en jämn könsfördelning, och det är viktigt att de medvetet arbetar för att få en jämn könsbalans bland studenterna i sina utbildningar. Regeringen har även uppdragit åt universitet och högskolor att jämställdhetsintegrera sin verksamhet, så att alla delar av verksamheten omfattas av ett aktivt jämställdhetsarbete. Jämställdhetsintegrering innebär att all verksamhet ska bedrivas med utgångspunkt från kunskap om kvinnors och mäns villkor och behov och är regeringens huvudsakliga strategi för att uppnå de jämställdhetspolitiska målen. För 2016 finns 5 miljoner kronor avsatta för att stödja universitet och högskolor med jämställdhetsintegrering.

En individs utbildnings- och yrkesval sker dock ofta tidigare än vid tidpunkten för ansökan till högskolan, och jag vill betona att det därför också krävs insatser i tidigare åldrar för att motverka könsbundna studieval. Sådana åtgärder har också vidtagits. Bland annat har Statens skolverk fått i uppdrag att ta fram och genomföra nationella skolutvecklingsprogram avseende arbetsformer och arbetssätt för att utveckla arbetet med skolans värdegrund, vilket inkluderar arbete med jämställdhet och normkritik. Vidare har Skolverkets pågående fortbildningsuppdrag för att förbättra studie- och yrkesvägledningen inom grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen förlängts. I uppdraget ligger fokus bl.a. på att stärka jämställdhetsperspektivet för att bidra till att elevernas studie- och yrkesval inte begränsas av kön, social eller kulturell bakgrund.

Regeringen genomför som nämns ovan en rad insatser för ökad jämställdhet i högskolan. Sverige har en feministisk regering vilket betyder att jämställdhet står högt på agendan.

Stockholm den 8 juli 2016

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.