Tillämpning av den tillfälliga asyllagen

Skriftlig fråga 2015/16:1502 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-08
Överlämnad
2016-08-10
Besvarad
2016-08-24
Sista svarsdatum
2016-08-24
Svarsdatum
2016-08-24
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Riksdagen beslutade nyligen om vissa förändringar och skärpningar i asylpolitiken, lagen började gälla den 20 juli 2016 med viss retroaktivitet. Liberalerna har under riksdagens behandling ställt upp på vissa skärpningar bl.a. när det gäller krav på inkomst för att ta hit anhöriga och införande av tillfälliga uppehållstillstånd.

Däremot motsätter vi oss regeringens hantering av kvotflyktingdelen som gör det svårare för människor i konfliktområdet att hitta en laglig väg till Sverige. Vi motsätter oss också beslutet att försvåra för familjer att återförenas.

Fokus i denna fråga gäller Migrationsverkets och regeringens besked om vilka lagen kommer att omfatta. Det har kommunicerats att personer som ansökt om uppehållstillstånd innan 24 november 2015 kommer att prövas utifrån tidigare lagstiftning och att de kommer, om det uppfyller asylskälen, beviljas permanenta uppehållstillstånd. Flera berörda har nu framfört i media och direkt till oss i riksdagen att även de som ansökt innan 24 november beviljas tillfälliga uppehållstillstånd, det vill säga inte i enlighet med den information som tidigare gick ut bl.a. från Migrationsverket. Det vore olyckligt om det skickats olika signaler och givits olika löften innan och efter en lagändring.

Med anledning av denna otydlighet eller att det förekommer olika tolkningar vill jag fråga migrationsminister Morgan Johansson (S) följande;

Avser ministern och regeringen att verka för en justering i lagen så att de som ansökt om asyl innan den 24 november 2015 kommer prövas i enlighet med tidigare regelverk, det vill säga inte bli föremål för tillfälliga uppehållstillstånd?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1502 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/05664/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1502 av Roger Haddad (L) Tillämpning av den tillfälliga asyllagen

Roger Haddad har frågat mig om jag och regeringen kommer att verka för en justering i lagen så att de som ansökt om asyl innan den 24 november 2015 kommer prövas i enlighet med tidigare regelverk, det vill säga inte bli föremål för tillfälliga uppehållstillstånd.

Asylsystemet har satts under stor press, och även andra centrala samhällsfunktioner såsom hälso- och sjukvården, skolan och den sociala barn- och ungdomsvården är hårt belastade. Lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige innebär att möjligheterna att beviljas uppehållstillstånd i Sverige tillfälligt begränsas samtidigt som kapaciteten i mottagandet och etableringen förbättras.

Regeringen bedömde att det var mycket angeläget att lagen kunde börja tillämpas så snart den trädde i kraft. Som huvudregel föreslogs den därför gälla även för ansökningar som kommit in före ikraftträdandet. Det ligger i linje med vad som normalt gäller inom förvaltningsrätten, dvs. att en myndighet ska tillämpa den lag som gäller när ärendet prövas, om inte annat är föreskrivet. Regeringens bedömning godtogs av riksdagen.

I lagen finns dock flera undantag från huvudregeln att det är lagen vid beslutstillfället som ska tillämpas. Bland annat gäller för ensamkommande asylsökande barn och familjer med barn under 18 år att lagen inte ska tillämpas om de fått sin ansökan om skydd registrerad av Migrationsverket senast den 24 november 2015. Vidare gäller lagens strängare försörjningskrav bara då den anhörige ansökt om uppehållstillstånd efter lagens ikraftträdande.

Genom undantagen finns en rimlig balans mellan intresset av att de nya reglerna kan börja tillämpas så snart som möjligt och behovet av att ha mer förmånliga regler för vissa särskilt utsatta grupper, som t.ex. barn. Jag avser inte att nu verka för en justering av lagen i detta avseende.

Stockholm den 24 augusti 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.