Våld och övergrepp i Etiopien

Skriftlig fråga 2015/16:1540 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-26
Överlämnad
2016-08-29
Anmäld
2016-09-01
Svarsdatum
2016-09-12
Sista svarsdatum
2016-09-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Styret i Etiopien har under en rad år blivit alltmer auktoritärt, och utrymmet för oppositionen och det civila samhället har tydligt minskat. I parlamentet har oppositionen inga platser alls efter parlamentsvalet 2015.

Det alltmer auktoritära styret har vid upprepade tillfällen resulterat i omfattande folkliga protester, som polis och militär regelbundet slagit ned med brutalitet. Etiopiens folkrikaste region Oromia har varit centrum för protesterna. Oromofolket upplever sig vara systematiskt diskriminerat av den styrande regeringskoalitionen EPRDF. Omfattande protester genomfördes både under 2014 och i november 2015. Vid båda tillfällena slogs protesterna ned. Åtskilliga av dem som protesterade arresterades, och bara i november dödades drygt 400 personer.

I början av augusti genomfördes nya protester i provinserna Oromia och Amhara. Återigen svarade polisen med våld. Enligt Amnesty International dödades minst 97 personer när polisen öppnade eld mot fredliga demonstranter.

Sverige har omfattande relationer med Etiopien. Sedan 1954 bedriver Sverige utvecklingssamarbete med landet, och nyligen presenterades en ny och ambitiös strategi för det svenska biståndet till Etiopien. Åtskilliga högnivåbesök har genomförts de senaste åren; bland annat har Stefan Löfven besökt Etiopien vid flera tillfällen.

Sveriges långa och goda relationer med Etiopien ger vårt land både en möjlighet och ett ansvar att tydligt agera mot de omfattande och grova brotten mot de mänskliga rättigheterna.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i FN och EU, ska förmå Etiopien att upphöra med våldet mot demonstranter?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1540 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1540 av Hans Linde (V) Våld och övergrepp i Etiopien

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att förmå Etiopien att upphöra med våldet mot demonstranter.

Regeringen är starkt oroad över den senaste tidens våldsamheter på flera platser i Etiopien och rapporterna om ett stort antal döda och skadade. Vi följer naturligtvis utvecklingen mycket nära. Som Hans Linde konstaterar har Sverige långa och goda relationer med Etiopien, inte minst genom utvecklingssamarbetet. Det innebär att vi kan tala uppriktigt om alla frågor. Regeringen har således i direkt dialog med företrädare för den etiopiska regeringen uttryckt vår oro över den senaste utvecklingen. Regeringen har också uttryckt stöd för det uttalande som EEAS talesperson gjorde den 10 augusti. Det är viktigt att det genomförs en oberoende utredning av den senaste tidens händelser och att de som gjort sig skyldiga till brott ställs till svars. Vi uppmanar till konstruktiv dialog och avstående från våldsanvändning.

Stockholm den 12 september 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.