Till innehåll på sidan

Säkerheten vid landets asylboenden och flyktingmottagningar

Skriftlig fråga 2015/16:156 av Beatrice Ask (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-20
Överlämnad
2015-10-20
Anmäld
2015-10-21
Svarsdatum
2015-10-28
Sista svarsdatum
2015-10-28
Besvarad
2015-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den senaste tiden har det skett ett antal bränder i byggnader avsedda för nyanlända. Vid flera av bränderna misstänker polisen att de är anlagda. Över hela landet beräknas mer än tio förläggningar ha eldhärjats. I Polisregion Syd uttrycker polisen att man jobbar dygnet runt med bevakning runt asylboenden och förläggningar samtidigt som man anser sig vara mycket hårt belastade. 

Med tanke på de stora strömmar av flyktingar och asylsökande som nu kommer till Sverige – och som förväntas komma – är det av avgörande vikt att ordning och säkerhet i och omkring landets asylboenden och flyktingförläggningar kan upprätthållas. Inte minst är det viktigt när de tältläger regeringen beslutat om kommer i drift. Det är också av avgörande vikt att polisens resurser och förutsättningar för att kunna skydda boenden är adekvata.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman hur han ser på frågan om säkerheten i och omkring landets boenden för nyanlända samt om statsrådet bedömer att ytterligare åtgärder kan behöva vidtas för att stärka säkerheten.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:156 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2015/07881/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:156 av Beatrice Ask (M) Säkerheten vid landets asylboenden och flyktingmottagningar

Beatrice Ask har frågat mig hur jag ser på frågan om säkerheten i och omkring landets boenden för nyanlända samt om jag bedömer att ytterligare åtgärder kan behöva vidtas för att stärka säkerheten.

Jag ser allvarligt på den senaste tidens bränder på asylboenden. Om bränderna skulle visa sig vara anlagda är det självklart helt oacceptabelt. Människor som flyr till Sverige ska kunna känna sig trygga här.

Polismyndigheten har inlett förundersökningar om misstänkt mordbrand och undersöker bl.a. tillvägagångssätt och eventuella kopplingar mellan händelserna. Myndigheten samarbetar också med Säkerhetspolisen. Polismyndigheten har gått ut med riktlinjer om att polisregionerna ska ha en ökad uppmärksamhet vid asylboenden. Polisen lokalt gör löpande bedömningar av bevakningsbehovet vid enskilda asylboenden.

Även de aktörer som ansvarar för asylboendena, exempelvis kommuner och Migrationsverket, har ett ansvar för säkerheten och vidtar i vissa fall själva bevakningsåtgärder. Polisen arbetar därför i nära samverkan med berörda myndigheter och med de kommuner där bränderna har ägt rum och har en löpande dialog med Migrationsverket om hur man ska hantera säkerheten vid asylboenden.

Enligt polisen finns det indikationer på att bränderna varit anlagda. Främlingsfientliga och rasistiska dåd måste förebyggas. De kan vara organiserade eller utföras av enskilda individer. Det är en viktig uppgift såväl för rättsvårdande myndigheter som för den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin.

Det är viktigt att även kommunerna engageras i detta arbete. Samhället måste bli än mer motståndskraftigt mot radikalisering och förebygga att människor går från extrema åsikter till extrema och våldsamma handlingar. Det är därför positivt att Mona Sahlins arbete kommit så långt. Förutsättningar för en bra samverkan mellan nationell, regional och lokal nivå finns nu för att kunna utveckla arbetet vidare. Genom de kommunala samordnarna som utsetts kan arbetet med att förebygga våldsbejakande extremism vid behov intensifieras.

Jag kommer inom kort att träffa representanter för Polismyndigheten och Migrationsverket för att diskutera säkerheten vid asylboenden. Polisen gör kontinuerliga bedömningar av säkerhetsläget vid enskilda asylboenden och jag kommer givetvis att följa den fortsatta utvecklingen noga.

Stockholm den 27 oktober 2015

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.