Nationell strategi för den kreativa sektorn

Skriftlig fråga 2015/16:159 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-10-20
Överlämnad
2015-10-20
Anmäld
2015-10-21
Sista svarsdatum
2015-10-28
Svarsdatum
2015-11-02
Besvarad
2015-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

De kreativa näringarna växer allt snabbare i Sverige och sysselsätter i dag fler personer än vad exempelvis fordonsindustrin gör. Det handlar om alltifrån film, dataspel, media och musik till litteratur, marknadskommunikation etcetera. Det är dessutom framtidssektorer som spås växa ytterligare de kommande åren. En huvuduppgift för vår ekonomiska politik är att fortsätta stärka förutsättningarna för att nya jobb ska växa fram. Det är därför nu dags att ta nästa steg.

Det har gått flera år sedan alliansregeringen tog fram en särskild handlingsplan för den kulturella och kreativa näringen. Det finns anledning att utvärdera hur implementeringen av handlingsplanen har fallit ut.

Framför allt finns det anledning att skapa förutsättningar för att den kreativa sektorn ska kunna lyfta sig ytterligare en nivå, med fler företag och fler jobb som resultat. Det är många olika aktörer som kan skapa det fundament som behövs för att Sverige ska bli världens bästa land för kreativa näringar. För att alla aktörer ska dra åt samma håll borde regeringen ta fram en nationell strategi för den kreativa sektorn.

 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga närings- och innovationsministern om ministern och regeringen har planer på en sådan nationell strategi.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:159 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2015/07250/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till Riksdagen

Svar på fråga 2015/16:159 av Jörgen Warborn (M) Nationell strategi för den kreativa sektorn

Jörgen Warborn har frågat mig vad jag och regeringen har för planer på en nationell strategi för den kulturella och kreativa sektorn.

En av regeringens viktigaste uppgifter under mandatperioden är att minska arbetslösheten och öka sysselsättningen. Ett tydligt sysselsättningsmål ska styra den ekonomiska politiken. Jobbskaparna finns framför allt i de små och medelstora företagen. Framgångsrika och växande små och medelstora företag som anställer är helt avgörande för att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020.

Företag inom den kulturella och kreativa sektorn består till hög del av småföretagare och företag i sektorn är mer orienterade mot internationella marknader än genomsnittsföretag. Nästan vart tredje av de små och medelstora företagen inom den kulturella och kreativa sektorn exporterar, vilket är nästan dubbelt så mycket jämfört med samtliga småföretag.

Jörgen Warborn konstaterar i sin fråga att de kulturella och kreativa näringarna växer allt snabbare idag och att dessa är framtidssektorer som spås växa ytterligare de kommande åren. Jag delar denna uppfattning.

Ett flertal kulturella och kreativa branscher i Sverige har under några år haft betydligt snabbare tillväxt än det svenska näringslivet i genomsnitt, exempelvis mode-, musik- och dataspelsbranschen, inte minst när det gäller export. En gemensam nämnare för den kulturella och kreativa sektorn är, utöver den höga graden av mikro- och småföretag, betydelsen av export och internationalisering för dess tillväxt.

Regeringen har tagit fasta på detta och på den kreativa sektorns behov genom den Exportstrategi som vi lanserade den 28 september. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2016 en satsning om totalt 800 miljoner kronor 2016-2019 i syfte att stärka exportstödet, särskilt vad gäller de små och medelstora företagen. I strategin pekas den kulturella och kreativa sektorn särskilt ut exempelvis vad gäller insatser för innovativa och tidigt internationaliserade företag. Inom exportstrategin kommer vi även att tillsammans med berörda aktörer genomföra en satsning för att öka internationaliseringen inom de kulturella och kreativa näringarna samt främja kulturdriven export.

Den kanske största utmaningen för de många små och medelstora företagen inom den kulturella och kreativa sektorn är bristande tillgång till finansiering. För att bland annat möta detta så syftar den pågående omstruktureringen av det statliga riskkapitalet bland annat till att stärka utbudet av marknadskompletterande finansiering och öka nyttjandet och verkningsgraden i statens insatser. I budgetpropositionen för 2016 föreslås bland annat inrättande av ett nationellt fond-i-fond bolag och att se över möjligheterna att inrätta ett lånegarantiinstrument. Därtill har vi tillfört 130 miljoner kronor till Almi Företagspartner AB för att stärka innovation och tillväxt i små och medelstora företag. Det är min övertygelse att dessa insatser kommer att öka utbudet av riskvilligt investeringskapital för svenska små och medelstora företag och därmed också för den kulturella och kreativa sektorn.

Stockholm den 2 november 2015

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.