Småskalig vattenkraft

Skriftlig fråga 2015/16:2 av Patrik Björck (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-16
Överlämnad
2015-09-16
Anmäld
2015-09-17
Svarsdatum
2015-09-23
Sista svarsdatum
2015-09-23
Besvarad
2015-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Jag har kontaktats av ägare till små vattenkraftverk i min valkrets i Skaraborg. En statlig utredning har lämnat ett betänkande, I vått och torrt - förslag till ändrade vattenrättsliga regler. Utredningen har väckt stor oro för vilka effekter den får för möjligheten att bedriva vattenkraft under rimliga former. Samtidigt som diskussion pågår om det rimliga i utredningens förslag har länsstyrelsen i Västra Götaland en tillsynskampanj som orsakat en akut oro bland ägare till småvattenkraftverk. Man hävdar att vattenkraftverk som bedrivits på ort och ställe i många hundra år nu måste söka nya tillstånd. Det kan låta oskyldigt, men kostnaden för detta är större än intäkterna från kraftverken och skulle i värsta fall kunna leda till personlig konkurs och att småföretag på landsbygden läggs ned. Detta utan att någon förbättring av miljön har skett. Det rimliga nu skulle vara att länsstyrelsen avvaktar med att kräva in nya tillstånd tills det nya rättsläget blir klart. Att enskilda drabbas av en tragedi och att hundraåriga natur- och kulturvärden går tillspillo på grund av byråkratisk stelhet är inte acceptabelt.

 

Tänker klimat- och miljöministern att göra något åt den orimliga situationen som beskrivs ovan? 

Svar på skriftlig fråga 2015/16:2 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Dnr M2015/03249/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:2 av Patrik Björck (S) Småskalig vattenkraft

Patrik Björck har frågat mig om jag tänker göra något åt situationen där Länsstyrelsen utövar tillsyn över småskalig vattenkraft.

Av miljöbalken följer en skyldighet för tillsynsmyndigheten att utöva tillsyn över de verksamheter som omfattas av tillsynsansvaret. Läns-styrelsen ansvarar som huvudregel för tillsynen över vattenverksamheter och ska därmed se till att sådana verksamheter inom länet bedrivs på ett sätt som är förenligt med miljöbalkens bestämmelser. Denna tillsyn sker i enlighet med sedan länge beslutade regelverk och jag förutsätter att Patrik Björck och jag är överens om att vattenverksamhet även fort-sättningsvis som huvudregel ska vara tillståndspliktigt.

Om en tillståndspliktig verksamhet bedrivs utan tillstånd är det tillsyns-myndighetens, i detta fall länsstyrelsens, ansvar att se till att rättelse sker. Patrik Björck tar i sin fråga även upp Vattenverksamhetsutredningens betänkande I vått och torrt – förslag till vattenrättsliga regler. Jag konsta-terar dock att länsstyrelsens pågående tillsyn inte sker utifrån vad som föreslås i ett ännu inte färdigberett utredningsbetänkande utan utifrån nu gällande regler.

Regeringen uppdrog i 2015 års regleringsbrev åt länsstyrelserna att varje län skulle redovisa hur många förelägganden inom ramen för sin tillsyn över vattenverksamheter som beslutats mellan 2012-2014 och som gäller vattenkraft och dammar. Detta för att titta närmare på om det skulle vara så att de olika länsstyrelserna skiljer sig åt i fråga om sin tillsyn av vattenverksamheter. Utifrån det redovisade underlaget och av prövnings-instansernas beslut vid överklagandeärendena ser jag dock ingenting
som visar på att länsstyrelsernas arbete med tillsyn skulle bedrivas på
ett sätt som inte följer dagens regelverk.

Jag har dock uppfattat att olika länsstyrelser i kontakterna med små-skaliga vattenkraftsägare arbetat på olika sätt i dialogen kring pröv-ningarna. Jag avser i den kommunikation som Miljö- och energideparte-mentet har med länsstyrelserna att uppmuntra länsstyrelserna att utbyta erfarenheter kring tillsynsarbetet och dialogen med ägare till småskalig vattenkraft.

Jag vill också tydliggöra att regeringen inte har någon avsikt att fatta beslut som innebär införande av generella förbud mot varken småskalig eller storskalig vattenkraft i Sverige. Vattenkraften som helhet utgör en stor andel av Sveriges förnybara energiproduktion, och har när det gäller stora och medelstora kraftverk en avgörande roll i kraftsystemet som regler- och balanskraft.

Vattenkraften byggdes ut under en tid när miljökraven inte var desamma som i dag. Det har i huvudsak inte genomförts några miljöanpassande åtgärder under den tiden dessa anläggningar varit i drift, vad gäller för-utsättningar för djur- och växtliv. Samtidigt är vattenkraften viktig i omställningen till ett förnybart energisystem och därmed miljökvalitets-målet Begränsad klimatpåverkan. En framtida lagreglering behöver alltså se till att vi ökar takten för att anpassa vattenkraften till miljökraven, och att vi når de av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålen samt de mål som finns inom energi- och klimatpolitiken. I det fortsatta arbetet måste av-vägningar göras mellan olika intressen som t.ex. fiskvandring, kraft-systemets behov och värnande av kulturmiljöintressen.

Stockholm den 23 september 2015

Åsa Romson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.