Till innehåll på sidan

Elområden samt förseningen av Sydvästlänken

Skriftlig fråga 2015/16:24 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-22
Överlämnad
2015-09-23
Anmäld
2015-09-24
Svarsdatum
2015-09-30
Sista svarsdatum
2015-09-30
Besvarad
2015-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Sedan den 1 november 2011 är Sverige indelat i fyra så kallade elområden, vilket betyder att elpriset kan variera mellan olika delar av landet. Indelningen innebär att elen i genomsnitt är dyrare i södra Sverige, vilket drabbar sydsvenska konsumenter och påverkar konkurrenskraften negativt för sydsvenska företag.

Elpriset i ett elområde beror på hur utbud och efterfrågan ser ut i respektive område, på överföringskapaciteten mellan områdena och på hur mycket el som flödar in i eller ut ur det nordiska systemet. Sammantaget är det alltså flera samverkande mekanismer som avgör priset, men i ett område där produktionen är låg, efterfrågan stor och överföringskapaciteten från andra områden begränsad – som i elområde 4 – är risken för högre elpris större.

Bakgrunden till problemet med effektbrist i Sydsverige är stängningen av Barsebäcks två reaktorer 1999 och 2005. Med en samlad effekt på 1 200 megawatt motsvarade reaktorerna ungefär hälften av Skånes behov. Avvecklingen skapade stor effektbrist i hela södra Sverige, vilket inte borde ha kommit som någon överraskning eftersom problemen har diskuterats ända sedan avvecklingen på allvar började debatteras på 1980-talet. Trots att riskerna var välkända gjordes inte tillräckligt för att lösa problemet.

På lång sikt löses problemet med effektbrist genom utbyggnad av elproduktion i söder, främst i elområde 4, samt genom att kraftöverföringskapaciteten norrifrån byggs ut.

Sydvästlänken är det viktigaste exemplet på pågående utbyggnad av kraftöverföringskapaciteten. När den är färdig ökar överföringskapaciteten till elområde 4 med 1 200 megawatt, det vill säga ungefär motsvarande Barsebäcks effekt.

Dessvärre har förbindelsen försenats och drifttagningen flyttats fram vid flera tillfällen. Det gör att risken för prisskillnader kvarstår, en risk som helt och hållet bärs av hushåll och företag i Sydsverige.

Till framtida utmaningar ska dessutom läggas hela den aktuella diskussionen om ökad risk för effektbrist till följd av de nu aviserade förtida avvecklingarna av reaktorer i Oskarshamn och Ringhals, vilket ytterligare kommer att försvåra situationen.

Utöver förstärkt överföringskapacitet och utbyggd elproduktion har ett par andra förslag presenterats för att minska problemen med potentiella prisskillnader. Ett alternativ är att göra om indelningen till två elområden (vilket var det ursprungliga förslaget) i stället för fyra. Ett annat är att uppdra åt Svenska kraftnät att garantera minimikapaciteten mellan område 3 och 4, enligt ett utredningsförslag. Båda förslagen skulle minska problemen.

Energiministern har, när vi tidigare har debatterat frågan, sagt sig vara beredd att överväga åtgärder, men först efter att Sydvästlänken är klar. Det är förvisso en något märklig position, eftersom de potentiella problemen då minskar och det således vore mer angeläget att agera nu. Risker kommer dock att kvarstå även när Sydvästlänken är klar, inte minst efter att en ny utlandsförbindelse (Nordbalt) tas i drift.

Min fråga är därför:

 

Är statsrådet beredd att snarast vidta någon av de föreslagna åtgärderna för att minska risken för prisskillnader mellan elområdena och för att inte konsumenterna ska drabbas ytterligare av det än en gång försenade bygget av Sydvästlänken?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:24 besvarad av Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

Dnr M2015/03305/Ee

Miljö- och energidepartementet

Energiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:24 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Elområden samt förseningen av Sydvästlänken

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig om jag är beredd att snarast vidta någon av de åtgärderna som han föreslår för att minska risken för pris-skillnader mellan elområdena och för att inte konsumenterna ska drabbas ytterligare av det än en gång försenade bygget av Sydvästlänken.

Precis som den tidigare energiministern och den tidigare regeringen så anser jag att Sydvästlänken först bör sättas i drift, även om den är för-senad, och effekterna av denna analyseras innan eventuella marknads-ingrepp kan vara aktuella.

Det bör också nämnas att förslaget som Jonas Jacobsson Gjörtler näm-ner om eventuell minimikapacitet var ett förslag till övergångslösning innan Sydvästlänken kommit på plats.

Den långsiktigt bästa åtgärden för att eliminera eventuella prisskillnader mellan elområden är att förstärka överföringskapaciteten. Det vore att göra saker i fel ordning att först göra ett ingrepp på marknaden och sedan invänta drifttagandet av Sydvästlänken, som är nära förestående.

Jag kan därtill konstatera att vi sedan flera år har generellt låga elpriser i Sverige och att prisskillnaderna mellan elområdena regelmässigt varit små.

Mot denna bakgrund avser jag för närvarande att inte vidta några ytter-ligare åtgärder. Jag kommer dock noggrant följa utvecklingen för att kunna agera om så bedöms nödvändigt.

Stockholm den 30 september 2015

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.