De svenska mjölkböndernas situation

Skriftlig fråga 2015/16:25 av Erik Bengtzboe (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-22
Överlämnad
2015-09-24
Anmäld
2015-09-25
Svarsdatum
2015-09-30
Sista svarsdatum
2015-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

De senaste månaderna har de svenska mjölkböndernas allt akutare situation blivit alltmer uppenbar.

På grund av höga kostnader och ett lågt mjölkpris halkar lönsamheten efter, och många bönders verksamhet är direkt hotad i en akut situation.

 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet vilka åtgärder regeringen vidtagit för att underlätta situationen, vilka åtgärder som regeringen ser framför sig är aktuella att vidta samt även vilka ytterligare åtgärder regeringen ser som möjliga att vidta om de tidigare åtgärderna inte hjälper.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:25 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2015/06651/JM

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:25 av Erik Bengtzboe (M) De svenska mjölkböndernas situation

Erik Bengtzboe har frågat mig vilka åtgärder regeringen vidtagit för att underlätta situationen för de svenska mjölkbönderna, vilka åtgärder som regeringen ser framför sig är aktuella att vidta samt även vilka ytterligare åtgärder regeringen ser som möjliga att vidta om de tidigare åtgärderna inte hjälper.

Liksom Erik Bengtzboe är jag mycket bekymrad över de svenska mjölkböndernas situation. Obalansen på världsmarknaden för mejeriprodukter har lett till en lång period med låga priser vilket gör att läget är allvarligt och akut för många mjölkbönder.

Regeringen har redan vidtagit flera åtgärder i syfte att underlätta för företagen. Redan i februari samlade jag mjölkbranschen för att samordna arbetet med att ta fram en handlingsplan för mjölksektorn. Arbetet visade att det finns potential att stärka lönsamheten, både genom ökade intäkter och sänkta kostnader. De åtgärder som branschen förde in i handlingsplanen riktar sig mot såväl myndigheter som branschorganisationer och företag. Handlingsplanen visar på behovet av ett långsiktigt arbete för att stärka konkurrenskraften i branschen. Handlingsplanen ägs av branschen som nu har tagit över ansvaret för att driva arbetet vidare.

I arbetet med handlingsplanen identifierades två åtgärder med potential att avhjälpa den akuta situationen, dels lån med statliga kreditgarantier och dels ett subventionerat rådgivningspaket riktat till utsatta företag. Regeringen har arbetat intensivt med att undersöka möjligheterna att införa statliga kreditgarantier. Staten har även erbjudit att bistå med finansiering av rådgivningen genom pengar från landsbygdsprogrammet.

Med hänsyn till den utsatta konkurrenssituationen i jordbruket har regeringen även beslutat att fullt ut kompensera jord- och skogsbruket för de beslutade höjningarna av dieselskatten samt att ytterligare höja nedsättningen av dieselskatten för lantbruket under tre år. Det ger minskade kostnader för lantbruket motsvarande 100 miljoner kronor per år.

Utöver ovanstående pågår flera åtgärder som underlättar för svenska producenter och stärker svensk livsmedelsexport. Som exempel kan nämnas att medel avsatts till exportfrämjande insatser och att ett lantbruksråd placerats i Beijing samt att stödsystemen utformats så att de tar särskild hänsyn till nöt- och mjölkproducenter genom bland annat klövvårdspeng och nötbidrag. Regeringen avser även att snarast förmedla de medel som Sverige tilldelats i det krispaket som Europeiska unionens kommission har lagt fram.

Avslutningsvis vill jag påminna om att det inte är möjligt att annat än i begränsad omfattning kompensera dagens prisfall på marknaden med stöd eller andra liknande statliga åtgärder. Det är i grunden inte heller önskvärt. Centralt är därför att målmedvetet arbeta med att långsiktigt stärka konkurrenskraften i sektorn. I det arbetet har politiken en viktig roll. Mot denna bakgrund arbetar regeringen intensivt med att ta fram en livsmedelsstrategi. Både handlingsplanen för mjölksektorn och den nyligen presenterade konkurrenskraftsutredningen är betydelsefulla underlag i det arbetet.

Stockholm den 29 september 2015

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.