Arbetsbördan för socialtjänsten

Skriftlig fråga 2015/16:329 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-16
Överlämnad
2015-11-17
Anmäld
2015-11-18
Svarsdatum
2015-11-25
Sista svarsdatum
2015-11-25
Besvarad
2015-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Flyktingkrisens inverkan på socialtjänsten och vården är redan påtaglig. Det tryck och den press som nu delar av socialtjänstens och vårdens personal är utsatt för är inte hållbar. Det ska vara ordning och reda i välfärden. Svensk vårdpersonal är eftertraktad och ansedd som duktig på organisation och att göra prioriteringar.

Sverige befinner sig emellertid nu i en situation som vi inte har kontroll över. Läget är akut och extraordinärt. Detta gäller givetvis för alla som flyr från till exempel Syrien, men även situationen att ta emot många flyktingar under mycket kort tid är extraordinär. Vi ska alltid ha fokus på kvalitet inom vården och socialtjänsten.

Migrationsverkets senaste prognos talar sitt tydliga språk. För år 2015 beräknas 140 000 till 190 000 asylsökande. Lägg därtill – eftersom Sverige för närvarande inte har kontroll över sina gränser – ett betydande okänt antal människor som tagit sig in i landet illegalt utan att ha sökt asyl.

Vi moderater har i vår motion, En nystart för socialtjänsten, till riksdagen beskrivit tio utmaningar som vårt samhälle måste möta och börja åtgärda nu. Denna skrevs innan nuvarande situation och tryck inom socialtjänsten avseende det akuta flyktingmottagandet var helt känd. Det betyder att antalet utmaningar har ökat, inte minskat. Det är bråttom.

Dessa utmaningar handlar bland annat om kompetensförsörjning, om barn och ungas psykiska ohälsa och om de socialt mest utsatta barnen när föräldrarna inte räcker till. De handlar även om hur vi ska kunna bli bättre på långvariga placeringar av utsatta barn som inte kan bo kvar hemma längre samt uppenbara brister i tillsyn och följdåtgärder.

I rådande läge tvingas många kommuner att dagligen bryta mot lagstiftning för att kunna tillgodose skydd och stöd för till exempel barn enligt sociallagens bestämmelser. Det är inte rimligt att det ska behöva vara så.

Regeringens proposition om stödboende som ligger på riksdagens bord är en fråga som alliansregeringen har utrett och förberett.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka andra konkreta förslag (dvs. utöver förslaget om stödboende) är statsrådet beredd att nu ta initiativ till för att minska pressen på socialtjänsten och dess personal?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:329 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2015/07432/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:329 av Cecilia Widegren (M) Arbetsbördan för socialtjänsten

Cecilia Widegren har frågat mig vilka andra konkreta förslag utöver förslaget om stödboende jag är beredd att ta initiativ till för att minska pressen på socialtjänsten och dess personal. Frågan är ställd mot bakgrund av att det kraftigt ökande flyktingmottagandet inverkar på socialtjänsten genom ökat tryck på verksamheten.

Jag har tät kontakt med de fackliga organisationerna, Sveriges Kommuner och Landsting och ansvariga myndigheter och får regelbunden information från dessa om den aktuella situationen. Jag besöker kommuner och verksamheter så ofta som möjligt och tar även del av de iakttagelser den nationella samordnaren för den sociala barn- och ungdomsvården gör vid sina sammanlagt 52 kommunbesök. Jag är väl medveten om att socialtjänsten och framförallt den sociala barn- och ungdomsvården är under hårt tryck, men imponeras också av dess förmåga att hantera denna extraordinära situation på ett handlingskraftigt och pragmatiskt sätt.

Regeringen har vidtagit flera insatser för att stödja och stärka den sociala barn- och ungdomsvården. Bland annat har vi i budgetpropositionen för 2016 föreslagit en förstärkning för den sociala barn- och ungdomsvården med en miljard under 2016–2019, medel som i huvudsak ska gå till att stärka bemanningen. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta en svarsfunktion med uppgift att besvara frågor och ge stöd till kommunerna socialtjänst med koppling till rådande flyktingssituation. Socialstyrelsen har också fått ett uppdrag om en nationell satsning för att samordna informationsinsatser om uppdrag som familjehem, jourhem kontaktfamiljer och kontaktpersoner, god man och särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn, i syfte att synliggöra behovet av uppdragstagare och underlätta kommuneras rekrytering av personer som vill ha uppdrag. Statens institutionsstyrelse har fått ett uppdrag som handlar om att se över myndighetens förutsättningar att tillhandahålla minst 1000 platser i stödboende och hem för vård eller boende (HVB).

Regeringen avser att överlämna propositionen Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända till riksdagen, med förslag om lag om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning, vilken innebär att en kommun är skyldig att efter anvisning ta emot en nyanländ för bosättning i kommunen. Syftet är att alla kommuner ska vara med och ta ansvar för mottagande av nyanlända.

Utifrån den överenskommelse om åtgärder med anledning av flyktingkrisen som gjorts mellan regeringen och fyra andra riksdagspartier kommer en rad åtgärder att vidtas. Hela situationen för placering och hantering av ensamkommande barn ses över. I den extra ändringsbudgetproposition regeringen beslutade om 12 november 2015, som också är en del av överenskommelsen, föreslås att 9,8 miljarder kronor tillförs som engångsmedel till kommuner och landsting för att hantera den rådande flyktingsituationen, medan det civila samhället får 200 miljoner kronor.

Stockholm den 25 november 2015

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.