Taltidning till nytta för fler

Skriftlig fråga 2015/16:342 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-18
Överlämnad
2015-11-18
Anmäld
2015-11-19
Svarsdatum
2015-11-25
Sista svarsdatum
2015-11-25
Besvarad
2015-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I dag finns det drygt hundra svenska dagstidningar som ges ut som taltidning. Taltidningen är till för människor som har svårt att läsa tryckt text. Det kan till exempel bero på dyslexi, afasi, synnedsättning eller en funktionsnedsättning som gör det svårt att hålla eller bläddra i en tidning.

Taltidningen är ett hjälpmedel som på många sätt kan förbättra möjligheten att ta del av samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar, oavsett läsförmåga och synnedsättning.

Torsdagen den 12 november arrangerade jag, tillsammans med riksdagsledamoten Gunilla C Carlsson, ett seminarium i riksdagen med rubriken Varför är det så få som känner till taltidningen – en rättighet i vardagen för personer med funktionsnedsättning. Då diskuterades en högaktuell fråga som jag nu, mot denna bakgrund, vill ställa till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

Taltidningen skulle kunna vara till nytta för nyanlända i etableringsfasen. Vad tänker ministern vidta för åtgärder för att fler ska få möjlighet att lyssna på sin lokala dagstidning och därmed ta del av granskande journalistik?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:342 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2015/02780/MF

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:342 av Lars Mejern Larsson (S) Taltidning till nytta för fler

Lars Mejern Larsson har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta för att fler ska få möjlighet att lyssna på sin lokala dagstidning och därmed ta del av granskande journalistik. Frågan är ställd mot bakgrund av att taltidningen skulle kunna vara till nytta för nyanlända i etableringsfasen.

I dag kan alla som på grund av funktionsnedsättning har svårigheter att tillgodogöra sig tryckt text prenumerera på taltidningar och låna talböcker. Det kan till exempel vara personer med dyslexi, afasi, synnedsättning eller en funktionsnedsättning som gör det svårt att hålla eller bläddra i en tidning.

Vilka som kan få prenumerera regleras i två olika förordningar, dels förordningen om taltidningar och mottagarutrustning (2013:9), dels förordning med instruktion för Myndigheten för tillgängliga medier (2010:769).

Jag är medveten om att regelverket i nuläget inte medger att taltidningar erbjuds till nyanlända i etableringsfasen såvida de inte omfattas av ovan angivna kriterier. Jag vill dock upplysa om att den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor samt den lättlästa litteratur som ges ut av Lättlästförlaget redan i dag kan nyttjas av alla som så önskar.

Stockholm den 25 november 2015

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.