Polisbrist i terrorismens fotspår

Skriftlig fråga 2015/16:351 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-19
Överlämnad
2015-11-19
Anmäld
2015-11-20
Svarsdatum
2015-12-02
Sista svarsdatum
2015-12-02
Besvarad
2015-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sedan länge är det känt att den svenska polisen har svårt att lösa de uppgifter den är tilldelad. Grov gängkriminalitet i våra storstäder, upplopp och bilbränder i utanförskapsområden och en havererad utlänningskontroll tvingar polisen till omöjliga prioriteringar.

Den nyligen höjda hotbilden mot Sverige avseende terrorism kommer olägligt för polisen, som redan i dagsläget brottas med problem. Av tidigare erfarenhet från bland annat Danmark vet vi att terrorismbekämpning tar extremt stora resurser i anspråk och ofta kräver omlokalisering av poliser till de mest hotade områdena. Detta leder till ytterligare polisbrist i de icke prioriterade områdena samt stora övertidskostnader då kraven på personaltäthet höjs markant.

Missnöjet inom poliskåren är redan utbrett; dåliga karriärmöjligheter, låga löner, ofta tuffa arbetstider samt för hög arbetsbelastning får många poliser att överväga andra yrken samtidigt som det i längden riskerar att urholka urvalsunderlaget för rekryteringar.

 

Hur tänker sig statsrådet Anders Ygeman lösa den än värre personalbristen inom polisen om terrorhotnivån även på längre sikt är förhöjd, och hur tänker sig statsrådet att det vanliga polisarbetet samtidigt ska kunna utföras då det redan råder polisbrist inom vissa sektorer?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:351 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2015/ 09004/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:351 av Jimmy Ståhl (SD) Polisbrist i terrorismens fotspår

Jimmy Ståhl har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att lösa den än värre personalbristen inom polisen, om terrorhotnivån även på längre sikt är förhöjd. Vidare har Jimmy Ståhl frågat mig hur jag tänker mig att det vanliga polisarbetet samtidigt ska kunna lösas, då det redan råder polisbrist inom vissa sektorer.

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i. Det förutsätter ett starkt rättsväsende och en tillgänglig polis. Den senaste tidens extraordinära händelser har krävt extraordinära insatser. Arbetstrycket på Polismyndigheten är högt, bland annat beroende på migrationsströmmarna och med anledning av att Säkerhetspolisen beslutat att höja hotnivån mot Sverige när det gäller terrorism.

Sedan Polismyndigheten bildades den 1 januari 2015 finns det dock bättre förutsättningar för en effektiv, flexibel och enhetlig polisverksamhet. I det ansträngda läge som nu råder kan polisen därför på ett snabbare och mer effektivt sätt samordna och omfördela sina resurser dit de behövs bäst. Den nya svenska strategin mot terrorism som regeringen presenterade i augusti lägger också grunden för Sveriges samlade och långsiktiga arbete mot terrorism.

Det är Polismyndighetens ansvar att säkerställa kompetensförsörjningen för polisverksamheten som helhet och att besluta om hur enskilda verksamhetsområden ska organiseras och resurssättas.

Polismyndighetens omfattande uppdrag kräver också ständigt att svåra avvägningar görs mellan flera angelägna arbetsuppgifter. Hur detta utvecklas framöver är det emellertid viktigt att följa.

Stockholm den 2 december 2015

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.