Konkreta förslag för ökad tillsyn

Skriftlig fråga 2015/16:352 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-19
Överlämnad
2015-11-19
Anmäld
2015-11-20
Svarsdatum
2015-12-02
Sista svarsdatum
2015-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Alliansregeringens ambitioner att höja kvaliteten i hälso- och sjukvården ledde till att en ny myndighet, Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skapades. Myndigheten har ett övergripande syfte att förbättra uppföljning och tillsyn samt underlätta för patienter, brukare och anhöriga att kunna påpeka brister, framföra klagomål och anmäla vårdgivare som brustit i sitt sätt att ge vård och omsorg.

Det ska vara ordning och reda i välfärden. Den är ingen marknad. De brister som nyligen påpekats gällande städningen i vården är helt oacceptabla. Därför är det minst sagt provocerande att läsa hur ansvarigt statsråd uttalar sig i tidningen Expressen, som förtjänstfull granskat denna fråga, efter aktuell riksdagsdebatt avseende situationen med skitiga vårdrum och smutsiga badrum som patienter tvingas uppleva när de behöver vården som mest.

Vi gör ett antal saker nu från regeringens sida ... framförallt handlar det om att få ökad statlig tillsyn via Inspektionen för vård och omsorg. Så att de kan inspektera mer, peka på där det inte fungerar och lyfta fram goda exempel.

Bakgrunden är att statsrådet Wikström varit på Capio S:t Görans Sjukhus som är Sveriges enda stora akutsjukhus som drivs i privat regi. Det är glädjande att Wikström ser att det inte är driftsformen som är avgörande om ett sjukhus bedrivs med hög kvalitet och effektivitet.

Ivo behöver mer resurser för att kunna genomföra en ännu mer koncentrerad tillsyn och uppföljning i syfte att säkerställa vårdens kvalitet. Städning inom vården är en avgörande del i att säkra vårdhygien och patientsäkerheten. Wikström måste ta utmaningen om vårdstädning på allvar, vilket var anledningen till en nyligen aktuell riksdagsdebatt.

Moderaterna har därför på riksdagens bord presenterat förslag på ytterligare ca 50 miljoner kronor per år för att stärka tillsyn och uppföljning hos Inspektionen för vård och omsorg. Verkligheten i regeringens budget talar ett annat språk. Där minskas anslaget till Ivo mellan åren 2016 och 2017 med 59 miljoner kronor. Det är inte seriöst och ansvarsfullt att för väljarna berätta något annat. Varför minskar regeringen resurserna till Ivo när statsrådet samtidigt mycket riktigt påpekar att myndighetens tillsyn och uppföljning måste öka?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta förslag om utökade resurser avser statsrådet att lägga fram i riksdagen – och när i tiden kommer de på riksdagens bord – för att stärka myndigheten Inspektionen för vård och omsorgs tillsyn och uppföljning?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:352 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr

S2015/07509/FST

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:352 av Cecilia Widegren (M) Konkreta förslag för ökad tillsyn

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta förslag om utökade resurser som jag avser att lägga fram i riksdagen för att stärka Inspektionen för vård och omsorgs tillsyn och uppföljning. Vidare har Widegren frågat varför regeringen minskar resurserna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

I budgetpropositionerna för 2013 och 2014 ökades anslaget för IVO temporärt under åren 2013-2016. Syftet med den temporära förstärkningen var att använda medlen till utveckling av it-system, register, metodutveckling, och kunskapsöverföring. Beslutet fattades av den dåvarande regeringen och gav följande anslagsramar för myndigheten: för 2013 (1 juni – 31 december) - 376 miljoner kronor, för 2014 - 648,5 miljoner kronor och för 2015 - 634 miljoner kronor.

För 2016 föreslår regeringen att 638,5 miljoner kronor anvisas till IVO. Därefter för åren 2017, 2018 och 2019 - när den temporära förstärkningen upphör - beräknas anslaget till 586 miljoner kronor, vilket är den anslagsnivå som den dåvarande regeringen avsatte i sina budgetförslag för budgetåren 2013 och 2014.

Några konkreta förslag om att utöka myndighetens ekonomiska resurser finns inte i dagsläget. Möjligheterna att öka tillsynen och få till stånd fler inspektioner handlar i första hand om en effektiv resursanvändning. En effektivisering och förenklad hantering av IVO:s ärenden skapar utrymme för att stärka tillsynen och uppföljningen. Regeringen kan konstatera att IVO har genomfört och genomför flera insatser för att effektivisera och utveckla tillsynen och minska ärendebalanserna.

Senast den 31 december 2015 ska Klagomålsutredningen (S2014:15), med uppdrag att se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården och dess personal och föreslå hur hanteringen kan bli enklare, mer ändamålsenlig och effektivare, lämna sitt slutbetänkande. Därefter ska regeringen ta ställning till ytterligare insatser på området.

Regeringen följer noga utvecklingen på området för att säkerställa en ökad och effektiv tillsyn som visar på var det inte fungerar och som lyfter fram goda exempel.

Stockholm den 2 december 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.