Till innehåll på sidan

Utredning av företrädaransvaret i skatteförfarandelagen

Skriftlig fråga 2015/16:37 av Aron Modig (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-24
Överlämnad
2015-09-24
Anmäld
2015-09-25
Svarsdatum
2015-10-07
Sista svarsdatum
2015-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Bestämmelserna om det skatterättsliga så kallade företrädaransvaret i skatteförfarandelagen innebär att en företagare kan bli personligt ansvarig för betalning av bolagets skatter och avgifter om personen i fråga inte sett till att företaget betalat dessa senast på förfallodagen.

Principen att personer kan satsa kapital i företag utan att riskera mer än just pengarna som satsats har genom åren varit med och skapat förutsättningar för många svenska företag. Styrelseledamöter och företagsledare ska inte behöva oroa sig för personligt ansvar annat än om de agerat allvarligt klandervärt.

Dagens regler kring det skatterättsliga företrädaransvaret motverkar dock syftet med vad aktiebolagslagen säger om personligt ansvar, som ger företrädare en viss tidsfrist att rädda bolaget. Företrädaransvaret leder till en ökad risk att bolaget omedelbart avvecklas och undergräver därmed tidsfristerna i aktiebolagslagen.

Skatteförfarandelagens särreglering, vilken i dag tillämpas mycket strängt av Skatteverket och domstolarna, skapar helt enkelt rättsosäkerhet för företagare.

Den 22 april i år beslutade därför riksdagen, efter ett motionsförslag från allianspartierna, i betänkande 2014/15:SkU20 att en statlig utredning skyndsamt ska tillsättas av regeringen i syfte att se över reglerna. Beslutet löd enligt följande:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen snarast ska se över reglerna om företrädaransvar och om tillämpningen av bestämmelserna har blivit för hård och om bestämmelserna bör ändras för att öka rättssäkerheten och förutsägbarheten, förbättra villkoren för att starta, driva och utveckla företag och minska riskerna för att livskraftiga företag avvecklas i onödan.

Mot denna bakgrund vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När avser finansministern att tillsätta en sådan utredning och varför har det dröjt trots riksdagens beslut om skyndsam hantering?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:37 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2015/04537/S 3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:37 av Aron Modig (KD) Utredning av företrädar-ansvaret i skatteförfarandelagen

Aron Modig har frågat mig när jag avser att tillsätta en sådan utredning av företrädaransvaret som riksdagen har begärt i ett tillkännandegivande, och varför det har dröjt trots riksdagens beslut om skyndsam hantering.

Regeringen har den 17 september 2015 uppdragit åt Skatteverket att som underlag för regeringens fortsatta arbete med anledning av riksdagens tillkännagivande redogöra för

- hur möjligheten till s.k. borgenärsanstånd används och skulle kunna användas i situationer där det kan bli aktuellt med företrädaransvar, och

- hur myndigheten beaktar reglerna om hel eller delvis befrielse från företrädaransvaret när man bedömer vilka fall som ska föras till domstolsprövning, och hur talan där ska utformas.

Uppdraget ska redovisas till Finansdepartementet senast den 30 november 2015.

Frågan om hur det fortsatta arbetet ska bedrivas bereds samtidigt i Regeringskansliet.

Stockholm den 7 oktober 2015

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.