Asian Infrastructure Investment Bank

Skriftlig fråga 2015/16:394 av Karin Enström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-01
Överlämnad
2015-12-01
Anmäld
2015-12-02
Svarsdatum
2015-12-09
Sista svarsdatum
2015-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 17 juni 2015 meddelade den svenska regeringen att den fattat beslut om att underteckna stadgarna för Asiatiska banken för infrastrukturinvesteringar (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB). Därmed är Sverige medmedgrundare i AIIB.

I pressmeddelandet sas det också att förhandlingar för att ta fram operativa regelverk för AIIB:s verksamhet ska äga rum under hösten 2015.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson hur det går med förhandlingarna om AIIB.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:394 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2015/05423/I1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:394 av Karin Enström (M) ang. Asiatiska banken för infrastrukturinvesteringar

Karin Enström har frågat mig hur det går med förhandlingarna om Asiatiska banken för infrastrukturinvesteringar (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB).

AIIB:s mål är att bidra till hållbar ekonomisk utveckling i Asien, framför allt genom investeringar i infrastruktur. Hittills har 57 länder, däribland Sverige, ansökt om att bli grundande medlemmar i AIIB och i princip samtliga har undertecknat institutionens stadgar. Dessa ska även ratificeras av respektive land före utgången av 2016. I budgetpropositionen för 2016 aviserade regeringen sin avsikt att lägga förslag till riksdagen om att Sverige ska bli medlem i AIIB i samband med vårändringsbudgeten.

Förhandlingarna som nu förs med blivande medlemsländer om grundläggande policyer och styrande dokument för AIIB är ännu inte avslutade. Den preliminära bedömningen är dock att förhandlingarna går väl, och att AIIB kan förväntas leva upp till övriga utvecklings- och investeringsbankers standard på för Sverige viktiga områden. Detta handlar bl.a. om att ta god hänsyn till miljö och sociala aspekter vid utlåning, ha en transparent och regelstyrd institution med adekvata kontrollmekanismer samt ha ett modernt, transparent och internationellt upphandlingsförfarande som bygger på konkurrensutsättning. Sverige tillhör de länder som driver att AIIB ska ha höga ambitioner på dessa områden.

AIIB:s tillfälliga sekretariat bedömer att stadgarna kommer att kunna träda ikraft under december, vilket kräver att ett tillräckligt antal länder, med tillräcklig sammanlagd röststyrka, har ratificerat stadgarna. Det skulle medföra att de första guvernörs- och exekutivdirektörsmötena för AIIB kan hållas i början av 2016. Först då kan flera av de framförhandlade policyerna och dokumenten formellt godkännas.

Stockholm den 9 december 2015

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.