PFE-programmet

Skriftlig fråga 2015/16:414 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-12-02
Överlämnad
2015-12-03
Anmäld
2015-12-04
Sista svarsdatum
2015-12-09
Svarsdatum
2015-12-15
Besvarad
2015-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

PFE-programmet kom till för att stimulera energieffektiviseringen inom den elintensiva industrin i Sverige. Resultatet är upplyftande. Tyvärr hindrar EU:s regelverk en fortsättning av programmet i dess nuvarande form. Alliansregeringen fick kritik av den dåvarande oppositionen när den beslutade att avsluta programmet.

Det vore önskvärt med fortsättning av PFE-programmet i en form som även EU kan acceptera.

 

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet vilka åtgärder han och regeringen vidtar för att säkerställa en PFE 2.0.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:414 besvarad av Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

Dnr M2015/04149/Ee

Miljö- och energidepartementet

Energiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:414 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) PFE-programmet

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen vidtar för att säkerställa att ett PFE 2.0, dvs. en uppföljare till PFE-programmet, införs.

En effektivare energianvändning kan bidra till en tryggare energiför-sörjning och ökad konkurrenskraft för svenskt näringsliv. Regeringen har sedan sitt tillträdande genomfört flera större satsningar inom energi-effektiviseringsområdet, inte minst satsningen på energieffektivisering och renovering av flerbostadshus.

För att fördjupa kunskapsunderlaget i energieffektiviseringspolitiken uppdrog regeringen 2014 åt Energimyndigheten att utreda förutsättning-arna för att införa ett kvotpliktssystem för energieffektivisering (s.k. vita certifikat). Regeringen bedömer mot bakgrund av Energimyndighetens rapport att ett kvotpliktssystem inte hinner införas i tid för att kunna bidra till måluppfyllelse 2020. Regeringen bedömer vidare att det är för tidigt att nu ta ställning till ett styrmedel för energieffektivisering med tidshorisonten 2030. I sammanhanget vill regeringen även uppmärk-samma att frågan har beröringspunkter med Energikommissionens arbete.

En central del av regeringens energieffektiviseringsarbete sker inom EU där regeringen har drivit på för att det ramverk för styrning av energi-unionen som nu tas fram ska säkerställa uppfyllandet av EU:s 2030-mål för förnybar energi och energieffektivisering. Regeringen har i detta sam-manhang även drivit att medlemsstaterna ska formulera nationella bidrag till de EU-övergripande målen och regeringen stödjer en höjning av EU:s energieffektiviseringsmål till 30 procent till 2030. Det bör också nämnas


att en översyn av Energieffektiviseringsdirektivet ska genomföras under 2016, en process där regeringen avser att delta aktivt.

Stockholm den 15 december 2015

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.