Etableringspaketet

Skriftlig fråga 2015/16:434 av Lars-Arne Staxäng (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-04
Överlämnad
2015-12-04
Anmäld
2015-12-07
Svarsdatum
2015-12-16
Sista svarsdatum
2015-12-16
Besvarad
2015-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Tidigare under året ställde jag en fråga till statsministern om det olämpliga i att inte utse en integrationsminister. Frågan lämnades då över till statsrådet Ylva Johansson som gav följande svar:

I regeringsdeklarationen framförde statsministern att idén med en integrationspolitik som är skild från jobb-, utbildnings- och välfärdspolitik är föråldrad. Integrationen är en angelägenhet inom varje politikområde och inom varje enskilt statsråds ansvarsområde. Av det skälet behövs det ingen särskild integrationsminister.

Att ha ett arbete är en viktig faktor för integrationen och delaktigheten i vårt samhälle. Det är därför naturligt att jag som arbetsmarknadsminister har ett samordnande ansvar för att integrationsfrågorna finns på agendan för hela regeringen, men särskilt när det gäller arbetsmarknads-, utbildnings- och välfärdspolitiken. Regeringens migrationspolitik har givetvis också betydelse i detta sammanhang.

Vad vi behöver är en ny politik som sätter nyanländas etablering på arbetsmarknaden i centrum och som samlar resurser så tidigt som möjligt för snabbare jobbetablering. Fokus för regeringen är att skapa fler jobb, minska klyftorna och öka sammanhållningen i vårt land. Regeringen arbetar nu bland annat med att ta fram förslag i ett etableringspaket för att både nyanlända och utrikes födda i landet snabbare och bättre ska få fotfäste på arbetsmarknaden och i vårt samhälle. Det har också inrättats en statssekreterarledd arbetsgrupp där frågor om mottagande av asylsökande och etablering av nyanlända samordnas och bereds mellan berörda departement. Förslag i dessa avseenden kommer regeringen att återkomma om.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Sedan jag ställde frågan om varför vi inte har en integrationsminister undrar jag hur arbetet med det utlovade etableringspaketet har gått och när ministern avser att återkomma med de enligt ovanstående citat utlovade förslagen.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:434 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2015/03161/I

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:434 av Lars-Arne Staxäng (M) Etableringspaketet

Lars-Arne Staxäng har frågat mig hur arbetet med det utlovade etableringspaketet har gått och när ministern avser att återkomma med de i tidigare frågesvar utlovade förslagen.

Lars-Arne Staxäng refererar till ett svar jag lämnade i februari i år. Vi vet alla vad som sedan inträffat under hösten. Fler personer än någonsin tidigare söker asyl i Sverige. Detta kräver åtgärder och insatser på en rad olika samhällsområden. Regeringens fokus är att se till att nyanlända snabbt kommer i arbete och kan bidra till att utveckla Sverige.

I budgetpropositionen för 2016, som riksdagen nyligen beslutat om, föreslår regeringen ett antal investeringar som ska leda till bättre mottagande och snabbare etablering på arbetsmarknaden. Det handlar om investeringar i jobb och utbildning, investeringar för ett bättre mottagande i hela landet och investeringar i det civila samhället.

Regeringen har tillsammans med arbetsmarknadens parter, Arbetsförmedlingen och andra berörda myndigheter fört samtal om s.k. snabbspår. Det innebär åtgärder inom ramen för etableringsuppdraget att skapa snabbare vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända som har utbildning eller yrkeserfarenhet som efterfrågas i Sverige. I nuläget pågår arbete med att utforma ett 20-tal snabbspår. Snabbspår för kockar och hälso- och sjukvårdsyrken har redan presenterats.

Arbetsförmedlingen tillförs mer resurser för etableringsuppdraget och regeringen ser för närvarande över möjligheter till regelförenklingar inom etableringsuppdraget i syfte att minska administration och skapa förutsättningar för en ökad flexibilitet och effektivitet i uppdraget. Arbetsförmedlingen får också medel för tidiga insatser för nyanlända med uppehållstillstånd som vistas i Migrationsverkets anläggningsboenden.

När fler människor kommer till Sverige behövs även fler tolkar. Mot bakgrund av att det råder brist på kontakttolkar fördubblar nu regeringen antalet utbildningsplatser för kontakttolkar.

Inom utbildningsområdet satsar regeringen på ett sfi-paket, ökade resurser för validering inom bl.a. hälso- och sjukvårdsområdet och ökade medel för kompletterande utbildningar för personer med utländsk utbildning.

För att öka kommunernas möjligheter att ta emot nyanlända och bland annat skapa bättre förutsättningar att ge praktisk hjälp och stöd i anslutning till mottagande och bosättning, höjs schablonersättningen till kommunerna för de som tas emot från och med 2016. Kommunernas förutsättningar för att ta emot nyanlända är också en viktig förutsättning för att de nyanlända snabbt ska komma igång med en etableringsplan.

För att underlätta för nyanlända att etablera sig i och bli en del av det svenska samhället är det viktigt att inkludera flera delar av samhället i etableringsprocessen. Här har det civila samhället en nyckelroll genom sitt engagemang och sin vilja att bidra till nyanländas etablering. Regeringen fortsätter och förstärker medlen för arbetet med flyktingguider och familjekontakter för att ge det civila samhället mer långsiktiga ekonomiska förutsättningar för att bidra till etableringen.

Ovanstående är ett antal exempel på vad regeringen har föreslagit i etableringspaketet och som riksdagen beslutade om den andra december.

Stockholm den 16 december 2015

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.