Återkrav av EU-stöd

Skriftlig fråga 2015/16:455 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-07
Överlämnad
2015-12-08
Anmäld
2015-12-09
Svarsdatum
2015-12-16
Sista svarsdatum
2015-12-16
Besvarad
2015-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Många svenska lantbrukare har drabbats hårt till följd av de återkrav av EU-stöd som riktats mot dem. Detta trots att de efter bästa förmåga har följt de anvisningar som Jordbruksverket ställde upp vid ansökningstillfället. En av anledningarna till de avvikelser som sedermera konstaterats är att statens ortofotounderlag över delar av landets jordbruksskiften var undermåligt vid tidpunkten för ansökningarna, något som uppenbarligen är en betydelsefull faktor för den situation som har uppstått.

En annan anledning är att nya regler och tolkningar av anvisningar tillkommit i efterhand, men dessa har ändå tillämpats i samband med kontroller av ansökningar som lämnats in i god tro.

I Danmark och Frankrike har myndigheterna meddelat EU-kommissionen att ländernas ortofotounderlag varit för gammalt och framfört att ländernas jordbrukare därmed handlade i god tro och därmed inte ska återkrävas på det stöd som har utbetalats. I Sverige däremot, har i stället jordbrukarna dels krävts på återbetalning, dels blivit påförda sanktioner.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Anser statsrådet att det är rimligt och förenligt med konkurrensneutraliteten och den likabehandlingsprincip som gäller i EU att svenska jordbrukare har drabbats på detta sätt?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:455 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2015/08554/JM

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:455 av Betty Malmberg (M) Återkrav av EU-stöd

Betty Malmberg har frågat mig om det är rimligt och förenligt med konkurrensneutraliteten och den likabehandlingsprincip som gäller i EU att svenska jordbrukare har drabbats av återkrav av EU-stöd.

Jag har stor förståelse för den frustration och oro många lantbrukare har känt och fortfarande känner inför återkravshanteringen. Kritik från EU-kommissionens revisioner måste hanteras och effekten av revisionen 2008 har varit omfattande. Utifrån de EU-regler som gäller måste i normalfallet stöd som har betalats ut till lantbrukare på felaktig grund återkrävas. Den hantering som finns av återkrav av EU-stöd här i landet följer alltså av EU-rätten. Utgångspunkten är att lantbrukare som inte har levt upp till det svenska regelverket under respektive stödår ska åter-krävas på delar av EU-stöden. Återkraven gäller därför bara lantbrukare som har fått stöd för en för stor areal eller för mark som inte var god-känd jordbruksmark vilket beror på att den sökande ansökt om stöd för mark som inte var godkänd. Detta är utgångspunkten för alla medlems-stater.

Återkraven hanteras av bland annat Jordbruksverket som arbetar aktivt med förbättrande åtgärder, exempelvis genom att se över kommunika-tionen med lantbrukarna. Det sker även uppföljning och dialog med näringen i Jordbruksverkets arbetsgrupp för samverkan i fråga om åter-krav och andra frågor som rör EU-stöden. Näringsdepartementet följer arbetet noggrant. För mig är det viktigt att det är enkelt för lantbrukare att göra rätt och flera åtgärder har vidtagits som på sikt minskar risken för fel. I detta sammanhang är även utformningen av den gemensamma jordbrukspolitiken och nationella tillämpningar av denna mycket central. Jag har redan nu tillsatt en grupp som ska börja analysera inriktningen på den gemensamma jordbrukspolitiken efter år 2020.

Stockholm den 16 december 2015

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.