Svenskt deltagande i Natos snabbinsatsförband

Skriftlig fråga 2015/16:46 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-28
Överlämnad
2015-09-29
Anmäld
2015-10-01
Svarsdatum
2015-10-07
Sista svarsdatum
2015-10-07
Besvarad
2015-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I försvarspropositionen Försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016–2020 (prop. 2014/15:109), som bygger på en försvarsuppgörelse fem partier emellan, skriver regeringen om Sveriges deltagande i bi- och multilaterala styrkor som till exempel den brittiskledda Joint Expeditionary Force (JEF). Regeringen uttrycker att Sverige aktivt bör söka deltagande i denna typ av samarbeten, detta för att stärka förutsättningarna för deltagande i internationella krishanteringsinsatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE. Regeringen anser att svenskt deltagande i sådana operationer i första hand bör ske i samarbete med andra länder, i synnerhet våra grannländer.

Sedan tidigare samarbetar Sverige med Nato inom ramen för snabbinsatsförbandet Nato Response Force (NRF) reservstyrkeregister. Som ett svar på krisen i Ukraina har Nato beslutat att stärka snabbinsatsförbandet genom att addera spjutspetsförbandet Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) till NRF-konceptet. VJTF utgörs av 5 000 soldater som ska kunna sättas in inom 48 timmar i händelse av en större kris. I dagsläget är VJTF endast öppet för Natos medlemsländer och ej för partnerländerna.

Utifrån ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Har försvarsministern för avsikt att driva önskemålet om att öppna VJTF även för partnerländer och, om detta är möjligt, sondera och samordna intresset hos andra partnerländer att delta?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:46 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2015/01283/SI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:46 av Hans Wallmark (M) Svenskt deltagande i Natos snabbinsatsförband

Hans Wallmark har frågat mig om jag har för avsikt att driva önskemålet om att öppna VJTF även för partnerländer, och om detta är möjligt, sondera och samordna intresset hos andra partnerländer att delta.

I september 2013 lämnade Sverige in en formell förfrågan till Nato om svenskt deltagande i Natos snabbinsatsstyrka NATO Response Force (NRF) genom bidrag till dess tillhörande reservstyrkeregister Response Forces Pool (RFP). Den 14 oktober 2013 fattade Nordatlantiska rådet beslut om att välkomna svenskt deltagande i NRF. Övriga partnerländer till Nato som deltar i NRF är Finland och Ukraina.

Vårt deltagande i NRF ger oss tillgång till de mest avancerade internationella övningarna och syftar till att utveckla och upprätthålla Försvarsmaktens förmåga och interoperabilitet. Detta ger oss bättre förutsättningar både för att bidra till internationell krishantering och för att fördjupa det försvarspolitiska samarbetet i vårt närområde, inte minst i den nordisk-baltiska kretsen. Vilka förband som anmäls till NRF:s reservstyrkeregister baseras på Försvarsmaktens planerade utveckling samt återspeglas i Sveriges partnerskapsmål med Nato.

Mot bakgrund av de anpassningsåtgärder som Nato beslutade vid senaste toppmötet i Wales 2014 genomför Nato en översyn av ett utvecklat koncept för NRF. Inom ramen för detta satsar Natos medlemmar på att utveckla en ny komponent inom NRF som omfattar en styrka om 5 000 personer varav delar ska ha en mycket kort beredskapstid; Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Precis som NRF antas ansvar och ledning av VJTF på roterande basis mellan allierade länder.

Detta samarbete är idag inte öppet för partnerländer. Som framgår av den försvarspolitiska inriktningspropositionen anser regeringen att Sverige, som del av NRF, bör nära följa utvecklingen av konceptet NRF och därmed även utvecklingen av VJTF.

Givet omvärldsläget är det viktigt att upprätthålla och utveckla partnerskapet med Nato, och att göra det i nära samverkan med Finland. För Sverige som partnerland är det prioriterat att delta i Natos mest avancerade och komplexa övningar med hela NRF.

Frågan om ett eventuellt svenskt bidrag till VJTF kan Sverige först ta ställning till om Natos medlemmar beslutar att öppna den delen av samarbetet för partnerländer.

Stockholm den 7 oktober 2015

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.