EU:s vapendirektiv

Skriftlig fråga 2015/16:476 av Mikael Dahlqvist (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-10
Överlämnad
2015-12-11
Anmäld
2015-12-14
Svarsdatum
2015-12-28
Sista svarsdatum
2015-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Jakt är en grundläggande del av både viltvård och friluftsliv i Sverige och en stor och viktig hobby för många människor. Den 18 november 2015 kom EU-kommissionen med ett utkast till förslag på ändringar i vapendirektivet. Det nya förslaget omfattar en rad skärpningar. Det föreslås bland annat att tillgången till hel- och halvautomatiska vapen ytterligare ska begränsas, att privat internethandel med vissa vapentyper ska inskränkas, att tillstånd att förvärva och inneha vapen ska tidsbegränsas och att läkarundersökning ska krävas innan tillstånd ges.

Det är positivt att det görs en del skärpningar, men de förslag som lagts fram är något oklara och för enkla. Självklart finns det en förståelse i och med fruktansvärda terrorattacker och illegal vapenhandel, men många kritiker anser att EU-kommissionen på flera punkter går för långt. Ett exempel är förslaget om tidsbegränsade licenser, där vi i dag redan har ett fungerande system med flerårslicenser för vissa vapentyper som det inte finns någon anledning att förändra. Likaså finns det halvautomater som i praktiken fungerar väldigt bra som terrorvapen i och med sina magasin med många skott, men det finns också många halvautomater som är helt legitima jaktvapen och som inte bör förbjudas.

Om förslaget antas utan ändringar kommer det att innebära en omvändning i svensk vapenlagstiftning som skulle drabba många människor som i dag ägnar sig åt viltvård och skytte, något som även ministern i tidningen Svensk jakt uttryckt sin oro över. Än så länge rör det sig om ett första förslag från kommissionen som ska förhandlas vidare i rådet och sedan i Europaparlamentet. Det innebär att det fortfarande finns möjlighet till påverkan.

Min fråga till statsrådet är därför följande:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att tillvarata våra jägares och sportskyttars intressen i EU:s vapendirektiv?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:476 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Ju2015/09703/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:476 av Mikael Dahlqvist (S) - EU:s vapendirektiv

Mikael Dahlqvist har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att tillvarata jägares och sportskyttars intressen i EU:s vapendirektiv.

Kommissionen presenterade den 18 november 2015 förslag på ändringar i vapendirektivet. En beredning av förslaget pågår inom Regeringskansliet och en faktapromemoria med regeringens ståndpunkter kommer att presenteras för riksdagen senast den 23 december.

I arbetet med att revidera vapendirektivet kommer jag att verka för att de ändringar som bestäms inte ska bli onödigt betungande för enskilda tillståndshavare. Därför är jag och regeringen tveksamma till vissa av enskildheterna i kommissionens förslag, till exempel tidsbegränsade tillstånd och obligatoriska läkarkontroller. Det är viktigt att den förväntade nyttan står i relation till kostnaderna och den administrativa börda som förslagen medför. Jag har redan träffat och kommer att träffa företrädare för jakt- och skytteföreningar för att lyssna till deras synpunkter. Förslaget har också nyligen remitterats. Regeringen är angelägen om att berörda parter får möjlighet att komma till tals.

Stockholm den 18 december 2015

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.