Till innehåll på sidan

Risk för att Ryssland trotsar utslag i internationella domstolar

Skriftlig fråga 2015/16:498 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-12-15
Överlämnad
2015-12-16
Anmäld
2015-12-17
Sista svarsdatum
2015-12-30
Svarsdatum
2016-01-12
Besvarad
2016-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Rysslands president Vladimir Putin har i dagarna undertecknat en lag som tillåter ryska domstolar att gå emot utslag i internationella domstolar för mänskliga rättigheter.

Den nya lagen innebär bland annat att Ryssland kan förkasta beslut från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (ECHR). ECHR har tidigare bland annat dömt Ryssland att betala skadestånd till aktieägare i holdingbolaget GML på 114 miljarder dollar, som det krävt i kompensation för att den ryska staten tog över företaget.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att säkra möjligheterna för att såväl mänskliga rättigheter som ingångna affärsavtal ska kunna efterlevas i relationerna med Ryssland.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:498 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:498 av Hans Rothenberg (M) Risk för att Ryssland trotsar utslag i internationella domstolar

Hans Rothenberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att säkra möjligheterna för att såväl mänskliga rättigheter som ingångna affärsavtal ska kunna efterlevas i relationerna med Ryssland.

Jag delar frågeställarens oro över den lag som nyligen trätt i kraft. Sverige är en stark röst för internationella domstolar och för att internationella åtaganden och domar efterlevs. Den ryska lagen omintetgör syftet med internationella åtaganden och domar, vilket är att dessa ska gälla för den stat som gått med i avtalet, t.ex. Rysslands anslutning till den Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Varken nationell lagstiftning eller ett lands konstitution ska hindra att landet uppfyller sina internationella åtaganden eller domar. Om den ryska konstitutionsdomstolen gör en annan bedömning så skulle detta väcka allvarliga frågor beträffande Rysslands trovärdighet och vilja att uppfylla internationella förpliktelser.

Det återstår att se om och hur den nya lagen kommer att tillämpas. Vi kommer från svensk sida att följa frågan noga. Den nya lagen om konstitutionsdomstolens befogenhet att avgöra frågan om möjligheten att verkställa beslut från internationellt organ för skydd av mänskliga fri- och rättigheter utgör ännu ett steg i den oroande utveckling vi sett i Ryssland vad gäller rättssäkerheten och respekten för mänskliga rättigheter. Denna utveckling understryker vikten av Sveriges fortsatta stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland.

Sverige kommer fortsätta att verka för att Ryssland ska respektera och uppfylla sina internationella förpliktelser och åtaganden. Detta gör vi både genom vårt internationella samarbete, där organisationer såsom Europarådet och OSSE utgör en mycket viktig del, och direkt genom våra bilaterala kontakter.

Stockholm den 12 januari 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.