Till innehåll på sidan

Stöd till landstingen med anledning av flyktingkrisen

Skriftlig fråga 2015/16:499 av Mikael Dahlqvist (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-15
Överlämnad
2015-12-16
Anmäld
2015-12-17
Svarsdatum
2015-12-30
Sista svarsdatum
2015-12-30
Besvarad
2015-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige gör för närvarande en historiskt stor insats när det gäller att ta emot flyktingar som flyr krig i sina hemländer.

Som en följd av att många personer under en kort tid kommer till vårt land ökar också utmaningarna för våra välfärdssystem.

Vissa sektorer, som socialtjänsten, är extra ansträngda, men också hälso- och sjukvården påverkas. Flera landsting har redovisat ett ökat tryck inom delar av sin verksamhet som gör det svårt att genomföra all verksamhet man skulle vilja genomföra.

Vi vet exempelvis att alltför få asylsökande erbjuds hälsoundersökningar.

Jag vill därför fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att stödja hälso- och sjukvårdens arbete med anledning av flyktingsituationen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:499 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2015/08146/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:499 av Mikael Dahlqvist (S) Stöd till landstingen med anledning av flyktingkrisen

Mikael Dahlqvist har frågat mig vad jag och regeringen gör för att stödja hälso- och sjukvårdens arbete med anledning av flyktingsituationen.

Först vill jag nämna att regeringen följer den aktuella situationen i hälso- och sjukvården noga genom bland annat kontakter med våra myndigheter, landstingen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Regeringen är väl medveten om att hälso- och sjukvården står inför utmaningar framöver men vi imponeras samtidigt av hur vården på ett pragmatiskt sätt har utvecklat sin organisation för att hantera flyktingsituationen.

I den extra ändringsbudgetproposition regeringen beslutade om den

12 november 2015, som också är en del av migrationsöverenskommelsen, föreslås att 1,47 miljarder kronor tillförs som engångsmedel till landstingen för att hantera den rådande flyktingsituationen. Detta är utöver de satsningar som vi har föreslagit i budgetpropositionen för 2016 och som syftar till att stärka hälso- och sjukvården, bland annat avsätts en extra miljard 2016.

En viktig uppgift för regeringen är att underlätta för myndigheter, landsting, vårdgivare och dess medarbetare att hantera situationen, både på kort och på lång sikt. Flera uppdrag har getts till våra myndigheter för att stödja hälso- och sjukvården i deras arbete med att erbjuda vård till de asylsökande och nyanlända. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att göra en fördjupad analys av hälso- och sjukvårdens inklusive tandvårdens möjligheter och utmaningar när det gäller att tillhandahålla vård till asylsökande och nyanlända. Socialstyrelsen ska dessutom göra en kartläggning av hur stödet avseende andra språk än svenska ser ut inom hälso- och sjukvården och tandvården för att underlätta för asylsökande och nyanlända kvinnor och män, pojkar och flickor att kommunicera med vården. I det ingår att se över antalet tolkar och flerspråkig personal.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har även fått i uppdrag att stödja landstingen i deras arbete med att erbjuda hälsoundersökningar till asylsökande. I uppdraget ingår det att se över möjligheterna att förenkla och effektivisera hur hälsoundersökningar bör genomföras. Regeringen har även beslutat att avsätta medel till SKL för en studie som syftar till att motverka psykisk och fysisk ohälsa hos asylsökande och nyanlända.

Jag vill även nämna det uppdrag som Folkhälsomyndigheten har fått och som innebär att myndigheten ska göra en kartläggning och analys av behoven av vaccinationer hos asylsökande och vid behov ta fram ett underlag med förslag på åtgärder för att underlätta för hälso- och sjukvården inklusive barnhälsovården och elevhälsan att kunna erbjuda asylsökande vaccinationer enligt tillämpliga vaccinationsprogram.

En utmaning för hälso- och sjukvården är kompetensförsörjningen och det är en fråga som även är aktuell med anledning av flyktingsituationen. Regeringen arbetar med frågan på olika sätt, bl.a. har vi föreslagit att det avsätts 1 miljard kronor per år fr.o.m. 2016 för att bl.a. stödja landstingen inom kompetensförsörjningsområdet, den s.k. professionsmiljarden. Regeringen har även bjudit in berörda parter för att diskutera kompetensförsörjningsfrågor. Därutöver har Socialstyrelsen fått i uppdrag att stödja landstingens planering av kompetensförsörjningen. Socialstyrelsen har även fått i uppdrag att korta handläggningstiderna för validering av utländsk sjukvårdspersonals legitimationer. Regeringen avsätter 65 miljoner kronor 2016 och därefter 42 miljoner per år för att snabba upp Socialstyrelsens hantering.

Om situationen blir allt mer krävande för hälso- och sjukvården får regeringen överväga om det finns behov av ytterligare åtgärder, t.ex. när det gäller kunskaps- och metodstöd.

Stockholm den 23 december 2015

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.