Familjehemsplacering av ensamkommande barn

Skriftlig fråga 2015/16:505 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-12-15
Överlämnad
2015-12-17
Anmäld
2015-12-18
Sista svarsdatum
2016-01-04
Svarsdatum
2016-01-13
Besvarad
2016-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

En grupp som är särskilt akut att stödja just nu är de ensamkommande flyktingbarnen. Så många som 30 000 ensamkommande barn och unga förväntas komma till Sverige under 2015 och sannolikt minst lika många under 2016.

Det handlar om barn och ungdomar som har lämnat sin familj och sitt hemland och tvingats fly till ett land långt ifrån där de kommer. Samtidigt handlar det också om barn och ungdomar som vill studera och bygga en ny framtid i Sverige och vara med och bidra till samhället och skapa sig ett nytt liv.

Därför behöver det generellt sett bli ännu bättre med placering i familjer för dem som kommer utan föräldrar, i stället för att barnen blir placerade inom institutioner. Familjer främjar på sikt integreringen i det svenska samhället och ger en större närhet och trygghet för barnet. Alla insatser som hjälper en ung människa att komma in i det svenska samhället är på sikt en investering för Sveriges framtid.

Men anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att de ensamkommande barnen ska få en trygg och snabb familjehemsplacering?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:505 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2015/08178/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:505 av Thomas Finnborg (M) Familjehemsplacering av ensamkommande barn

Thomas Finnborg har frågat mig vad jag och regeringen gör för att de ensamkommande barnen ska få en trygg och snabb familjehemsplacering.

Regeringen har vidtagit ett stort antal åtgärder för att stödja kommunerna i den rådande flyktingsituationen och mottagandet av ensamkommande barn som kommer till Sverige. Bland annat tydliggör och förstärker regeringen Socialstyrelsens roll för att stödja och utveckla familjehemsvården, som spelar en central roll i den sociala barn- och ungdomsvården. Utbildning, stöd och handledning till familjehemmen är viktigt för att rekrytera familjehem och bevara befintliga familjehem. Kunskapsstöd till kommunerna i denna del är därför en viktig del i arbetet. Regeringen har också den 29 oktober 2015 gett Socialstyrelsen ett uppdrag om nationellt samordnade informationsinsatser om familjehem m.m. för barn och unga. Syftet är att synliggöra behovet och öka kunskapen om vad uppdragen innebär, för att underlätta för kommunera att rekrytera och säkra tillgången till bl.a. familjehem.

För att förbättra socialtjänstens förutsättningar satsar regeringen efter överenskommelse med Vänsterpartiet också 250 miljoner kronor årligen 2016–2019 på den sociala barn- och ungdomsvården. Medlen ska huvudsakligen gå till att stärka bemanningen i den sociala barn- och ungdomsvården. Vidare har regeringen i budgetändringspropositionen föreslagit att kommuner och landsting ska tilldelas 9,8 miljarder kronor för att hantera den rådande flyktingsituationen samt 200 miljoner till civilsamhällets organisationer.

Stockholm den 13 januari 2016

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.