Till innehåll på sidan

Regeringens åtgärder för att minska antalet självmord i Sverige

Skriftlig fråga 2015/16:52 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-30
Överlämnad
2015-09-30
Anmäld
2015-10-01
Svarsdatum
2015-10-07
Sista svarsdatum
2015-10-07
Besvarad
2015-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

År 2008 fattade riksdagen beslut om en förnyad folkhälsopolitik. En viktig fråga i beslutet rörde självmordsprevention där det bland annat beslutades om en nollvision. Det har nu gått sju år sedan beslutet fattades men dessvärre är det fortsatt alltför många som väljer att ta sitt liv. Undertecknad anser därför att det är hög tid att regeringen utvärderar resultatet av den tidigare satsningen på suicidprevention och vidtar erforderliga åtgärder för att minska antalet som begår självmord.

 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström om han har för avsikt att följa upp riksdagsbeslutet för att analysera vilka nya åtgärder som behöver vidtas för att minska antalet personer som väljer att ta sitt liv.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:52 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2015/06269/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:52 av Betty Malmberg (M) Regeringens åtgärder för att minska antalet självmord i Sverige

Betty Malmberg har frågat mig om jag har för avsikt att följa upp riksdagsbeslutet om att analysera vilka nya åtgärder som behöver vidtas för att minska antalet personer som väljer att ta sitt liv.

Riksdagen ställde sig 2008 bakom den dåvarande regeringens vision om att ingen ska behöva ta sitt liv. Det finns sedan 1980-talet en nedåtgående trend när det gäller självmord. Det är positivt. Dessvärre minskar inte självmorden bland unga människor. Detta är en allvarlig signal. Självmord går att förebygga och det behövs särskilda insatser avseende gruppen unga, men också vad gäller övriga åldersgrupper krävs att det förebyggande arbetet utvecklas. Sett till det totala antalet självmord så dominerar medelålders och äldre personer. Regeringen har därför initierat åtgärder som syftar till att förbättra det förebyggande arbetet och jag nämner några av insatserna nedan.

Samhällets förebyggande insatser för att motverka psykisk ohälsa och samhällets olika system för att hantera risker för självmord måste ständigt förbättras. Vi behöver åstadkomma ett välfungerande förebyggande arbete för att förebygga självmord. Bl.a. kan hälso- och sjukvården bli bättre på att erbjuda människor i riskzonen rätt hjälp tidigt. Under 2015 ser regeringen över PRIO-satsningen och de åtgärder som utförs för att motverka psykisk ohälsa, i syfte att se hur de kan förbättras.

Regeringen beslutade i maj i år att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att samordna det suicidförebyggande arbetet på nationell nivå. Det innebär en tydlig satsning på en nationell och långsiktigt hållbar strategi i ordinarie struktur. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen tar även tillsammans fram ett kunskapsstöd som ska stödja kommuner och landsting att tillsammans med andra aktörer genomföra breda händelseanalyser för att följa upp och därmed bli bättre på att förhindra självmord bland barn och unga. Detta är ett sätt att ta ett helhetsgrepp om ett område där det finns många aktörer.

För att den positiva trenden med sjunkande självmordstal ska fortsätta är det viktigt med samordning och långsiktigt arbete i ordinarie strukturer. De åtgärder som regeringen initierar på området syftar till att skapa en samordnad struktur, som på ett effektivt sätt kan bidra i arbetet med att förebygga självmord.

Stockholm den 7 oktober 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.