Sjönära bebyggelse

Skriftlig fråga 2015/16:59 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-02
Överlämnad
2015-10-03
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Alliansen ändrade strandskyddsreglerna 2009 och 2010. Syftet var att öka antalet bostäder på främst landsbygd men också att öka det kommunala och regionala självbestämmandet. Men de nya reglerna har inte fått önskad effekt så därför har en ny lagstiftning tagits fram som ger möjlighet att upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.

En annan viktig åtgärd som alliansregeringen införde är förenklat bygglov enligt den nya planprocessen som bland annat innebär att mindre tillbyggnader av småhus på upp till 15 kvadratmeter inte längre behöver bygglov.

Bostadsbristen i vissa delar av vårt land är akut och vi måste hitta fler åtgärder för att öka bostadsbyggandet. Regeringen har i sin budget aviserat att man avser att satsa mer på bostäder vilket är bra. Men i vissa delar av landet hjälper inte satsningar när tillgången på mark på grund av regelverk förhindrar utvecklingen.

Tillgången på mark liksom en snabbare process från första spadtaget till inflyttning är några av de viktigaste åtgärderna som framkommer i samtal med bostadsföretag. Tid är pengar och genom att fortsätta att undanröja hinder, göra regelförenklingar och koordinera infrastruktur och bostäder kan bostadsbyggandet fortsätta att öka. Kommunala särregler hindrar stordriftsfördelar och därmed sänkta byggkostnader.

Att kunna bygga sjönära med miljöhänsyn är inte bara en viktig faktor för ökad livskvalitet utan också en förutsättning för mindre landsbygdskommuner att hejda avfolkning. Men i kommuner med många sjöar hindras i dag en positiv bygg-och näringsutveckling. Många av dessa kommuner har ett stort antal vattendrag inom kommungränsen. I till exempel Flens kommun finns fler än 200 vattendrag och genom att underlätta för sjönära byggnation skulle fler bostäder kunna byggas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:

 

Avser statsrådet och regeringen att låta utreda kommunernas möjligheter för utökade dispenser för landsbygdsutveckling avseende bostadsbyggande i sjönära lägen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:59 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Dnr M2015/03466/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:59 av Lotta Finstorp (M) Sjönära bebyggelse

Lotta Finstorp har frågat bostads-, stadsutvecklings- och it-ministern om han och regeringen avser att låta utreda kommunernas möjligheter för utökade dispenser för landsbygdsutveckling avseende bostadsbyggande i sjönära lägen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Som Lotta Finstorp påpekar har flera förändringar i strandskydds-lagstiftningen gjorts under senare år. Framför allt har ändringarna från 2009 och 2010 förändrat förutsättningarna genom att beslutsrätten i högre utsträckning har flyttats till kommunerna och att dispensmöjlig-heten för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) har tillkommit. Idag har över 100 kommuner en översiktsplan med utpekade LIS-områden.

Strandskyddsreglerna spelar en viktig roll genom att skapa tillgång till strandområden på samma gång som viktiga naturvärden säkras. Samtidigt finns flexibilitet i reglerna för att främja landsbygdsutveckling och lokalt beslutsfattande.  Det är tydligt att en god planering, bra planerings-underlag, samverkan mellan berörda myndigheter och tydliga besluts-processer avsevärt kan förbättra förutsättningarna för att utnyttja de utrymmen som finns i lagstiftningen för att möjliggöra strandnära bebyggelse där det kan ske utan att strandskyddets syften motverkas. Jag ser fram emot att i december ta del av Strandskyddsdelegationens slut-rapport, som väntas ge en klarare bild av hur strandskyddsreglernas tillämpning, inklusive LIS-områden, fungerar runtom i landet.

Mot bakgrund av ovanstående finns i dagsläget inga planer på att utreda ytterligare förändringar i strandskyddslagstiftningen.

Stockholm den 14 oktober 2015

Åsa Romson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.