Turkiets agerande gentemot kurder

Skriftlig fråga 2015/16:7 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-17
Överlämnad
2015-09-17
Anmäld
2015-09-18
Svarsdatum
2015-09-23
Sista svarsdatum
2015-09-23
Besvarad
2015-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Som ett led i vad Turkiet kallar krig mot terrorism har Erdogans regering angripit kurdiska trupper samt Daesh (IS). Att i nuläget inte fokusera attackerna mot islamistgrupperna är illa nog, men det stannar inte där. Uppgifter talar nämligen för att över 90 procent av luftangreppen i Syrien och Irak är riktade mot kurdiska PKK-trupper. Angreppen är alltså riktade mot trupper som på intet sätt är aktiva i Turkiet och som samtidigt utgör en viktig del av den mycket framgångsrika kurdiska fronten mot Daesh. Kurderna ses nämligen av många som de mest framgångsrika i kampen mot de brutala islamisterna. Dessvärre är detta bara början.

Dagligen angrips, torteras, fängslas och mördas kurder i Turkiet. Det som sker kan dels ses som ett angrepp mot personer tillhörande en specifik etnicitet och dels som ett angrepp mot det som vi svenskar ser som självklara mänskliga rättigheter. I båda fallen handlar det om avskyvärda handlingar, som vilken demokrat som helst bör kunna fördöma, kritisera och verka för att få ett stopp på.

Med anledning av ovanstående önskar jag att utrikesministern svarar på följande fråga:

Avser regeringen att offentligt fördöma Turkiets agerande mot kurder, och vad avser utrikesministern att göra för att skydda kurder i Mellanöstern?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:7 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:7 av Markus Wiechel (SD) Turkiets agerande gentemot kurder

Markus Wiechel har frågat mig om regeringen avser att offentligt fördöma Turkiets agerande mot kurder och vad jag avser att göra för

att skydda kurder i Mellanöstern.

Jag känner djup oro över det upptrappade våldet i och kring Turkiet.  

Beträffande den oroväckande våldsutvecklingen mellan regeringen och PKK så uppmanar Sverige med kraft parterna att återgå till fredssamtal. Fredsprocessen med kurderna är av avgörande politisk betydelse för Turkiets fortsatta demokratisering och av stor vikt för framsteg i Turkiets EU-närmande. En återgång till fredsprocessen skulle även

bidra till stabilitet över landets gränser, inte minst i Syrien och Irak.

Det skulle också bidra till en intensifierad bekämpning av ISIL och

det fruktansvärda hot det utgör mot kurder och andra utsatta grupper

i regionen.

Sverige fördömer attackerna mot politiska partier och media. Sverige

står bakom EU:s budskap om att den turkiska övergångsregeringen och alla politiska ledare tillsammans behöver agera för att värna rättsstaten och yttrandefriheten samt trygga säkerheten i landet.

Jag tog i augusti emot HDP-ledaren Demirtas i Stockholm och jag

för löpande samtal med företrädare för den turkiska regeringen och oppositionen, inklusive HDP-ledaren, om situationen i landet och regionen.

Svenska regeringen ser fram emot att samarbeta även med kommande turkisk regering kring våra många gemensamma utmaningar.

Nyvalet i Turkiet är annonserat till den 1 november. OSSE är inbjudna av Turkiet att återigen sända valövervakningsmission och Sverige kommer att bidra med valobservatörer till denna.

Stockholm den 23 september 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.