Skolans koppling till arbetslivet

Skriftlig fråga 2015/16:87 av Erik Bengtzboe (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-05
Överlämnad
2015-10-05
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Svensk skola och utbildning står inför stora utmaningar. I en alltmer snabbrörlig värld med stor tillgång till kunskap och höga krav på kompetens ställs allt högre krav på skolans förmåga att lära ut kunskaper och färdigheter.

En viktig faktor för att göra det möjligt är att skolan befinner sig nära arbetsmarknaden. Kontakt med världen utanför skolan berikar skolan med kontakter för eleverna, en insyn för eleverna i hur arbetslivet ser ut och fungerar och en inblick för eleverna vilka alternativ för yrkeslivet som finns. En god kontakt mellan skola och arbetsliv för dessutom de två världarna närmare varandra, med möjlighet till insyn i vilken kompetens som finns och vilken kompetens som efterfrågas.

Svensk skolas kontakt med yrkeslivet behöver fördjupas. Därför är det oroväckande att höra att flertalet kommuner nu stänger ned en viktig del av det arbetet, prao, för att man inte klarar av att möta Arbetsmiljöverkets krav på kontroll över arbetsplatsen. Prao är dock inte en garant för god kontakt med arbetslivet.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga utbildningsminister Gustav Fridolin hur han och regeringen tänker stärka skolans kontakt med arbetslivet.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:87 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2015/04767/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:87 av Erik Bengtzboe (M) Skolans koppling till arbetslivet

Erik Bengtzboe har frågat mig hur jag och regeringen tänker stärka skolans kontakt med arbetslivet.

Praktik i arbetslivet är ett av flera sätt för eleverna att få kunskaper för att kunna göra underbyggda val för sin framtid. Men jag delar Erik Bengtzboes åsikt att prao inte är en garant för god kontakt med arbetslivet. Elever behöver tidigt i sin skolgång på olika sätt få insikter om arbetslivet och hur de olika utbildningsalternativen ser ut. Enligt skollagen ska alla elever därför ha tillgång till studie- och yrkesvägledning. Det innebär att det ska finnas personal med sådan kompetens att elevernas behov av vägledning inför val av framtida utbildnings- och yrkesverksamhet kan tillgodoses.

För att förbättra studie- och yrkesvägledningen i grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen har regeringen i budgetpropositionen för 2016 föreslagit att Skolverkets fortbildningsuppdrag som syftar till att höja kvaliteten i skolornas arbete med arbetslivskunskap ska förlängas till och med 2018. För ändamålet tillför regeringen 15 miljoner kronor årligen 2016–2018. Regeringen avser även att bygga ut uppdraget så att det får ytterligare fokus på att stärka jämställdhetsperspektivet för att bidra till att elevernas studie- och yrkesval inte ska begränsas av kön, social eller kulturell bakgrund. Regeringens satsningar för att uppmuntra entreprenörskap inom skolväsendet är också en viktig del i att förbättra samverkan mellan skolan och arbetlivet och därmed ge eleverna en viktig insyn i hur arbetslivet fungerar.

När det gäller Erik Bengtzboes fråga i övrigt hänvisar jag till mitt svar den 7 oktober 2015.

Stockholm den 14 oktober 2015

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.