Turkiskt förtryck av kurder

Skriftlig fråga 2015/16:90 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-10-05
Överlämnad
2015-10-05
Anmäld
2015-10-13
Sista svarsdatum
2015-10-14
Svarsdatum
2015-10-15
Besvarad
2015-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 23 september mottog jag ett svar från ministern efter att ha ställt en skriftlig fråga om kurdernas situation i Turkiet. Av svaret att döma delar ministern min oro för Turkiets prioriteringar i det de kallar krig mot terrorism samt de attacker som utförts mot det kurdiska partiet HDP. Det är glädjande.

Vad ministern dock inte alls berör är den diskriminering och det våld som kurder rent generellt utsätts för i Turkiet. Civila kurder blir trakasserade, misshandlade och i vissa fall även mördade. Mer offentliga kurder drabbas likaså av regeringens strukturella kränkningar, och de blir i vissa fall fängslade.

Det är tydligt att utrikesminister Margot Wallström inte offentligt vill fördöma Turkiets agerande. Jag skulle ändå vilja veta:

 

Vad avser utrikesministern att vidta för konkreta åtgärder för att försöka förhindra förtrycket av civila kurder i och omkring Turkiet?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:90 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:90 av Markus Wiechel (SD) Turkiskt förtryck av kurder

Markus Wiechel har frågat mig vad jag avser vidta för konkreta åtgärder för att försöka förhindra förtrycket av kurder i Turkiet.

Ett avgörande första steg för att skapa förutsättningar för att förbättra situationen för utsatta grupper och stärka de mänskliga rättigheterna i Turkiet är att regeringen och PKK lägger ned vapnen för att bana väg för fredssamtal. En återupptagen kurdisk fredsprocess är central för Turkiets fortsatta demokratisering och har stor bäring på landets EU-närmande samt regionens stabilitet.

Efter de avskyvärda bombattentaten i Ankara den 10 oktober som dödade ett 100-tal fredliga demonstranter, flertalet kurder, har landets alla politiska aktörer ett avgörande ansvar att sluta upp bakom en politik som kan bryta våldsspiralen och polariseringen. Jag manar till krafttag för att den senaste tidens tilltagande våldsdåd mot politiskt engagerade medborgare, tidningar och partilokaler upphör. Inskränkningar i yttrandefriheten och minoritetsrättigheterna är oacceptabla och inte förenliga med de krav som följer med landets EU-närmande.

Regeringen menar att EU-processen fortsatt är det ramverk som ger bäst möjligheter att främja en långsiktig och hållbar demokratisk utveckling i Turkiet som även stärker den kurdiska befolkningens rättigheter. Sverige fortsätter därför att aktivt stödja arbetet för turkiska reformer och landets EU-närmande, inklusive ett bilateralt reformstöd inriktat på stärkt demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter.

Stockholm den 15 oktober 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.