Snus som livsmedel

Skriftlig fråga 2015/16:912 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-03
Överlämnad
2016-03-03
Anmäld
2016-03-04
Svarsdatum
2016-03-16
Sista svarsdatum
2016-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I veckan kom SOU 2016:14 – En översyn av tobakslagen – Nya steg mot ett minskat tobaksbruk – till folkhälsominister Gabriel Wikström. Utredningen berör inte bara folkhälso- och näringspolitiken, utan den berör även livsmedelslagstiftningen.

I utredningen föreslås bland många andra saker att snus inte längre ska likställas med livsmedel. Detta leder i sin tur till att det inte längre skulle gå att ställa lika hårda livsmedelskrav på innehållet i snuset som i dag.

I det nya förslaget föreslås att Folkhälsomyndigheten skulle bestämma vilka tillsatser som är tillåtna. Det är en lösning som skulle vara högst olycklig med tanke på den kompetens som finns på Livsmedelsverket om tillsatser och som saknas på Folkhälsomyndigheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Delar statsrådet min bedömning att det vore olyckligt om livsmedelsfrågor, såsom frågor om tillsatser, ska hanteras av myndigheter som inte har den sakkunskapen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:912 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr S2016/01827/FS, S2016/01828/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2015/16:909 och 2015/16:912 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) och Åsa Coenraads (M) om snuset och livsmedelslagen och snus som livsmedel

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat landsbygdsministern om han avser att verka för att snus även fortsättningsvis kommer att regleras i livsmedelslagstiftningen med Livsmedelsverket som ansvarig myndighet.

Åsa Coenraads har frågat om landsbygdministern delar hennes bedömning att det vore olyckligt om livsmedelsfrågor, såsom frågor om tillsatser, ska hanteras av myndigheter som inte har den sakkunskapen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Anledningen till båda dessa frågor är att jag nyligen mottog Tobaksdirektivsutredningens slutbetänkande En översyn av tobakslagen – Nya steg mot ett minskat tobaksbruk.

Den förra regeringen gav utredningen i uppdrag att lämna förslag på en ändamålsenlig reglering av snus och tuggtobak samt förslag till reglering av innehållet i snus. Mot denna bakgrund har utredningen bland annat föreslagit att snus inte längre ska omfattas av livsmedelslagstiftningens krav eller stå under Livsmedelsverkets tillsyn. Istället föreslås att det centrala tillsynsansvaret för samtliga tobaksprodukter samlas hos Folkhälsomyndigheten.

Regeringen har ännu inte tagit ställning till den fortsatta hanteringen av utredningens förslag.

Stockholm den 16 mars 2016

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.