Till innehåll på sidan

Differentiering av tillsynsavgifter för gruvor

Skriftlig fråga 2015/16:916 av Gunilla Nordgren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-03
Överlämnad
2016-03-03
Anmäld
2016-03-04
Svarsdatum
2016-03-16
Sista svarsdatum
2016-03-16
Besvarad
2016-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Riksrevisionen avgav nyligen rapporten Gruvavfall – Ekonomiska risker för staten (RiR 2015:20) .

Länsstyrelserna sköter tillsynen av gruvor som regleras i förordningen (1998:940).

I rapporten framgår att regeringen under våren 2015 höjt avgifterna för miljöfarliga verksamheter med 50 procent. Höjningen ska ske stegvis och är enligt rapporten ett led i att anpassa avgifterna till de faktiska kostnaderna. I dag överstiger kostnaderna intäkterna.

Den årliga tillsynsavgiften är fast oavsett omfattning av verksamheten, trots att det torde vara mer arbete med tillsyn av en stor gruva med stor verksamhet än för en gruva med en mindre verksamhet.

Den årliga tillsynsavgiften uppgår enligt rapporten till 150 000 kronor för en sulfidmalmsgruva och 75 000 kronor för en järnmalmsgruva.

Tillsynsavgifter ska ju i princip vara självfinansierade, det vill säga kostnaderna för att utföra tillsyn ska sträva mot att vara ungefär lika med tillsynsavgiften som verksamheterna ska betala. I dag överstiger de totala kostnaderna intäkterna.

Då det torde innebära mer arbete med tillsyn vid gruvor med stor verksamhet än vid gruvor med mindre verksamhet så borde även tillsynsavgiften vara olika. Tillsynsavgiften skulle till exempel kunna baseras på en årlig mängd producerad anrikningsmalm.

Jag vill därför fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson följande:

 

Är ministern beredd att ta initiativ till att ändra i förordningen om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken i en riktning mot en differentiering av den årliga tillsynsavgiften för gruvor?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:916 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Dnr M2016/00660/R

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:916 av Gunilla Nordgren (M) Differentiering av tillsynsavgifter för gruvor

Gunilla Nordgren har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att ändra förordningen om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken i en riktning mot en differentiering av den årliga tillsynsavgiften för gruvor.

Avgifter för prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter fastställs i förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Denna förordning trädde i kraft den 1 januari 1999 i samband med att miljöbalken infördes. Avgifterna har i princip inte justerats sedan de infördes 1999.

I ett led för att öka kostnadstäckningen för statens kostnader för prövning och tillsyn beslutade regeringen under våren 2015 att höja avgifterna för prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter med 50 procent. Avgiftshöjningen är en uppräkning av de avgiftsbelopp som trädde i kraft den 1 januari 1999. Avgifterna höjs stegvis fram till 2018 för att ge de berörda verksamhetsutövarna tid för att anpassa sig till de högre avgiftsbeloppen. När det gäller avgifterna för miljöfarliga verksamheter, vilket omfattar gruvor, så är avgifterna konstruerade som årliga schablonavgifter som ska täcka myndigheternas kostnader för såväl prövning som tillsyn av verksamheterna. I ett inledningsskede vore det alltför kostsamt för en verksamhetsutövare att stå för prövningskostnaderna och därför har avgifterna alltså konstruerats på ett sådant sätt att avgifterna för prövning och tillsyn slås ut över tid. Det är alltså inte endast fråga om en avgift som avser tillsyn utan i avgiften ingår även ersättning för kostnaderna för prövning av respektive verksamhet.

Av detta följer att den verksamhetsutövare som bedriver en verksamhet som medför större kostnader för prövning och tillsyn också bör betala en högre avgift än en verksamhet som medför mindre kostnader. Jag kommer att fortsätta det arbete som påbörjades 2015 när en första höjning av avgifterna för prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter genomfördes. I det fortsatta arbetet med att se över avgifterna för prövning och tillsyn så är det en viktig del att även se över avgifterna så att dessa motsvarar de faktiska kostnaderna för de statliga myndigheternas prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter.

Stockholm den 16 mars 2016

Åsa Romson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.