Till innehåll på sidan

De näringspolitiska aspekterna på området offentlig upphandling

Skriftlig fråga 2015/16:93 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-05
Överlämnad
2015-10-07
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

I början av september kom den statliga utredningen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal. I utredningen lämnas förslag utifrån utstationeringsdirektivet som riskerar att få svenska företag med etablering i andra länder att optimera sin verksamhet från utlandet.

I stället för att lämna in anbud här i Sverige vid offentliga upphandlingar kommer dessa företag att lämna in anbud från ett annat EU-land där de har sin verksamhet. Samtidigt snedvrids konkurrensen för de svenska företag som har sin verksamhet nationellt i Sverige, vilket många gånger är små och medelstora företag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

För närings- och innovationsminister Mikael Damberg fram de näringspolitiska aspekterna vad gäller svenskt företagande, tillväxt och konkurrenskraft i utredningen om upphandling?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:93 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Dnr Fi2015/04707/UR

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:93 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) De näringspolitiska aspekterna på området offentlig upphandling

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat närings- och innovationsministern om han för fram de näringspolitiska aspekterna vad gäller svenskt företagande, tillväxt och konkurrenskraft i utredningen om upphandling.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Utredningen om upphandling och villkor enligt kollektivavtal (S 2014:20) har sedan den påbörjade sitt arbete biträtts av experter som bl.a. företräder de intressen som Ann-Charlotte Hammar Johnsson framhåller i sin fråga. Det rör sig om experter bl.a. från Näringsdepartementet och från externa intressenter som Företagarna, Svenskt Näringsliv, Almega, och Konkurrensverket. Nämnda externa intressenter ingår också i den grupp av remissinstanser som har beretts tillfälle att yttra sig över utredningens delbetänkande Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78). Det kan också antecknas att Tillväxtverket, Regelrådet, Näringslivets regelnämnd, Norrbottens Handelskammare, Stockholms Handelskammare och Västsvenska Handelskammaren ingår i gruppen av remissinstanser. Sista dagen för att svara på remissen är den 2 november 2015.

Utredningens förslag i delbetänkandet bereds för närvarande och tilläggsdirektiv har lämnats till utredningen. Efter sedvanlig remissbehandling kommer regeringen att återkomma i frågan.

Stockholm den 14 oktober 2015

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.