Hemtjänst utan biståndsbedömning

Skriftlig fråga 2015/16:94 av Barbro Westerholm (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-05
Överlämnad
2015-10-07
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

En ny undersökning visar att sju av tio socialchefer anser att socialtjänstens uppdrag behöver begränsas. En sådan begränsning skulle kunna vara att ändra socialtjänstlagen så att årsrika personer kan få hemtjänst utan biståndsbedömning.

Bakgrunden är de positiva erfarenheter som man gjort i Linköping där den som har fyllt 75 år och tycker att hen behöver hemtjänst kan vända sig direkt till utförare, och först om biståndsbehovet är stort eller om den årsrike är missnöjd kopplas kommunens biståndsbedömare in. Det har inte lett till ökade kostnader, och samtidigt avlastas biståndsbedömarna den här uppgiften.

Det är dock tveksamt om modellen är förenlig med socialtjänstlagen som föreskriver att bistånd endast får ges efter en individuell biståndsprövning. Alliansregeringen inledde därför ett arbete med att ändra socialtjänstlagen så att hemtjänst utan biståndsbedömning blir laglig.

Min fråga är således:

 

Avser statsrådet Åsa Regnér att fortsätta arbetet med att ändra socialtjänstlagen så att personer över 75 år kan få hemtjänst utan biståndsbedömning?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:94 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2015/06426/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:94 av Barbro Westerholm (FP) Hemtjänst utan biståndsbedömning

Barbro Westerholm har frågat mig om jag avser att fortsätta arbetet med att ändra socialtjänstlagen så att personer över 75 år kan få hemtjänst utan biståndsbedömning?

Insatserna inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet och för utförande av uppgifterna ska det finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet. Många kommuner vill kunna erbjuda tjänster inom äldreomsorg genom en handläggningsprocedur som upplevs som mindre krånglig eller kontrollerande. Skälen är ofta att man vill minska det administrativa arbetet och öka självbestämmandet och delaktigheten för de äldre. Flera kommuner tillämpar redan någon form av så kallad förenklad handläggning eller biståndsbedömning. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys kartläggning visar dock att det finns stora skillnader mellan kommunernas sätt att förenkla möjligheterna att få hjälp i hemmet, liksom möjligheterna till brukarinflytande för den äldre. Det finns också många kommuner som uppfattar rättsläget som osäkert och som därför hittills har avstått från att tillämpa liknande arbetssätt.

Regeringen beslutade i juni 2015 att ge en särskild utredare i uppdrag att ta fram förslag till en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Syftet är att genom långsiktiga insatser inom strategiskt viktiga områden säkra utvecklingen av god kvalitet i den framtida äldreomsorgen. I uppdraget ingår – om det bedöms lämpligt – att lämna förslag på hur kommunerna kan besluta om omsorg och annan service till äldre på ett enklare och mer flexibelt sätt än idag. En förutsättning är dock att rättssäkerheten för den enskilde inte ska försämras.

Avslutningsvis vill jag nämna att jag uppskattar uttrycket ”årsrika personer” som Barbro Westerholm använder i sin fråga till mig. Det är en mycket bra beskrivning av den rikedom av erfarenheter som äldre personser förvärvat under sin livstid och ökar förståelsen för varje individs specifika behov, förväntningar och integritet.

Stockholm den 14 oktober 2015

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.