Biståndet till Afghanistan

Skriftlig fråga 2015/16:980 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-15
Överlämnad
2016-03-15
Anmäld
2016-03-16
Svarsdatum
2016-03-23
Sista svarsdatum
2016-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Enligt kvinnorättsorganisationen Women for Afghan Women utsätts kvinnor för systematiska övergrepp inom det afghanska rättssystemet genom så kallade oskuldskontroller. Nyligen presenterade Afghanistans oberoende kommission för mänskliga rättigheter en rapport som visar att en stor majoritet av fängslade kvinnor i Afghanistan, mot sin vilja, tvingats genomgå gynekologiska undersökningar. Syftet med undersökningarna är att förvissa sig om att kvinnan är oskuld, något som i Afghanistan ofta krävs att kvinnan ska vara fram till äktenskapet. Förutom det faktum att kontrollerna inte kan visa huruvida en kvinna är oskuld eller inte är det ett brott mot kvinnans integritet och rättigheter. För att komma till rätta med det här måste Afghanistans regering förbjuda oskuldkontroller enligt lag.

Sedan 2002 har Sverige gett knappt 7 miljarder kronor i bistånd till Afghanistan, pengar som bland annat gått till att öka tillgången till utbildning och sjukvård. Vi har möjlighet att sätta press på Afghanistans regering att respektera kvinnors rättigheter genom att villkora vårt fortsatta bistånd.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

Överväger statsrådet att frysa eller begränsa biståndet till Afghanistan till dess att landets regering tillgodoser att kvinnors rättigheter respekteras?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:980 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:980 av Boriana Åberg (M) Biståndet till Afghanistan

Boriana Åberg har frågat mig om jag överväger att frysa eller begränsa biståndet till Afghanistan till dess att landets regering tillgodoser att kvinnors rättigheter respekteras.

Rapporter om genomförandet av påtvingade gynekologiska under-sökningar och andra övergrepp är mycket oroväckande. Kvinnor och flickor är en huvudmålgrupp i det svenska utvecklingssamarbetet och regeringen för en aktiv och löpande dialog med Afghanistans regering om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Förra året gjorde Afghanistan flera framsteg för att stärka kvinnors rättigheter, bl.a. antogs en lag som ska skydda kvinnor och flickor från våld (EVAW), liksom en nationell handlingsplan för genomförandet av resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Situationen för flickor och kvinnor är dock fortsatt svår och behovet av stöd stort.

Sverige har inget budgetstöd till den afghanska staten. Stödet kanaliseras istället genom multilaterala organisationer och organisationer i det civila samhället som Svenska Afghanistankommittén, Women for Afghan Women, Kvinna till Kvinna och UN Women. Biståndet till Afghanistan har bl.a. bidragit till upprättandet av grundläggande och högre utbildning för kvinnor och flickor, förbättrad mödravård samt 18 kvinnoskydds-centrum. Sverige är även en av få givare inom SRHR i Afghanistan. Ett fortsatt och långsiktigt utvecklingssamarbete är nödvändigt för att den positiva trend vi nu kan se inte ska brytas.

Utvecklingssamarbetet är ett viktigt verktyg för att stärka kvinnors rättigheter. Regeringen bedömer inte att en frysning eller begränsning av biståndet skulle få en önskad effekt, det skulle snarare riskera att drabba de mest sårbara grupperna.

Stockholm den 23 mars 2016

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.