Irans behandling av politiska fångar

Skriftlig fråga 2015/16:984 av Amineh Kakabaveh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-03-15
Överlämnad
2016-03-15
Anmäld
2016-03-16
Sista svarsdatum
2016-03-23
Svarsdatum
2016-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den iranske bloggaren och människorättsaktivisten Hossein Ronaghi-Maleki arresterades i Iran 2009. Som människorättsaktivist hade han arbetat med att skapa möjligheter för människorättsorganisationer att ta sig förbi regimens internetblockering. Efter 13 månaders tortyr och isolering dömdes han till 15 års fängelse för att ha äventyrat nationens säkerhet och förolämpat landets andlige ledare Ayatollah Khamenei. Hossein lider i dag av allvarliga njurproblem till följd av den tortyr han utsatts för i fängelset. Han förvägras dock sjukvård.

Att den iranska regimen ofta bryter mot demokratins principer och mänskliga rättigheter är väl känt och att rättssystemet är under all kritik likaså. Detsamma gäller också fängelsevillkoren. Ett långt fängelsestraff, under vilket man förvägrar torterade människor medicinsk vård kan betyda samma sak som en långsam avrättning. Det finns flera exempel där regimkritiker i Iran råkat ut för samma sak som Hossein.

Jag vill fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vad avser utrikesministern att göra för att förmå den iranska regimen att frige Hossein Ronaghi-Maleki och andra politiska fångar samt respektera mänskliga rättigheter, ge arresterade och fångar en human behandling?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:984 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2015/16:984 av Amineh Kakabaveh (V) Irans behandling av politiska fångar

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser att göra för att förmå den iranska regimen att frige Hossein Ronaghi-Maleki och andra politiska fångar samt respektera mänskliga rättigheter och ge arresterade och fångar en human behandling.

Jag delar uppfattningen om att situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran är allvarlig. FN:s specialrapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheed, publicerade nyligen sin årliga rapport om mänskliga rättigheter i Iran. Rapporten visar på fortsatt omfattande brister. Yttrandefriheten, inklusive på internet, är allvarligt begränsad och rättssystemet och fångvården är i stort behov av reformer. Shaheed till-sattes på initiativ av en kärngrupp, i vilken Sverige ingår, och gruppen

har i dagarna lagt fram en resolution i FN:s råd för mänskliga rättigheter som syftar till att förlänga Shaheeds mandat. Det arbete som Shaheed och andra gör för att uppmärksamma kränkningar av mänskliga rättig-heter i Iran är viktigt och regeringen stödjer dessa ansträngningar.

Regeringens engagemang för mänskliga rättigheter i Iran ligger fast. Sverige arbetar aktivt och engagerat med frågan inom FN och

situationen för mänskliga rättigheter i Iran tas upp i officiella samtal

som Sverige för med landet. Sverige är också pådrivande för att mänskliga rättigheter tas upp i EU:s kontakter med Iran.

Stockholm den 29 mars 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.