Tiggeriförbud

Skriftlig fråga 2015/16:988 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-15
Överlämnad
2016-03-16
Anmäld
2016-03-17
Svarsdatum
2016-03-23
Sista svarsdatum
2016-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Frågan om att införa ett tiggeriförbud har aktualiserats. Om det är så att vi märker att vi behöver göra mer, då är vi beredda att göra mer, sa statsminister Stefan Löfven nyligen gällande att införa ett tiggeriförbud. Samtidigt meddelar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att man ser över hur andra länder har hanterat frågan.

Moderaterna har föreslagit att det ska bli lättare för kommunerna att förbjuda tiggeri. Att människor tigger och lever i stor utsatthet i Sverige är inte så vi långsiktigt kommer till rätta med de problem med fattigdom, social utsatthet och diskriminering som finns i de länder varifrån de flesta som i dag tigger i Sverige kommer. Vi välkomnar att regeringen äntligen tar tag i frågan. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När avser ministern att återkomma med förslag om hur ett förbud mot tiggeri ska utformas?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:988 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/02353/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:988 av Johan Forssell (M) Tiggeriförbud

Johan Forssell har frågat mig när jag avser att återkomma med förslag om hur ett förbud mot tiggeri ska utformas.

I somras presenterade regeringen ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Insatserna syftar till att bekämpa utsatthet och tiggeri, med en uttalad målsättning att ingen ska behöva tigga i Sverige. Tre reformområden angavs – ökad samverkan inom EU; särskilt med Rumänien och Bulgarien, tydligare regler i Sverige och nära samarbete med civilsamhällesorganisationer.

Socialdepartementet har under 2015 och början av 2016 undertecknat bilaterala samarbetsavtal med både Rumänien och Bulgarien inom områden som rör social välfärd och trygghet, barns rättigheter och jämställdhet. Syftet är att uppnå långsiktiga lösningar för att minska fattigdom och främja social integration i hemländerna.

Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare arrangerade, i delat värdskap med Barn-, äldre- och jämställdhetsministern, i september 2015 en nationell konferens med syftet att främja samverkan mellan svenska idéburna organisationer som arbetar med utsatta EU-medborgare i Bulgarien och Rumänien. Socialdepartementet har också genomfört samråd på tjänstemannanivå med ideella organisationer och myndigheter som arbetar med utsatta EU-medborgare både i Sverige och på plats i Rumänien. Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare överlämnade sin slutredovisning den 1 februari i år.

I december 2015 redovisade också Polismyndigheten sin lägesbild av brottslighet kopplad till utsatta EU-medborgare. Vidare har 2014 års människohandelsutredning fått i uppdrag att se över den straffrättsliga lagstiftningen mot exploatering av utsatta personer, såsom för tvångsarbete, tiggeri eller annan ekonomisk vinning. Uppdraget ska redovisas senare i år. Jag har också gett en utredare i uppdrag att analysera och ge förslag på hur markägares möjligheter att få handräckning vid otillåtna bosättningar kan förbättras. Uppdraget ska redovisas senast den 30 maj.

Det pågår således ett flertal olika insatser för att komma till rätta med utsatthet och tiggeri. Jag följer utvecklingen på området noga och utesluter inte att ytterligare åtgärder kan behöva vidtas för att komma till rätta med utsatthet och tiggeri.

Stockholm den 23 mars 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.