Till innehåll på sidan

Nedläggning av Arbetsförmedlingens lokala kontor

Skriftlig fråga 2016/17:1011 av Kristina Yngwe (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-06
Överlämnad
2017-03-07
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15
Besvarad
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsförmedlingen aviserade 2015 att 100 kontor ska läggas ned. Ett exempel på hur en planerad nedläggning av kontor drabbar kommuner är Östra Göinge kommun. Östra Göinge är en av de kommuner som frivilligt tagit emot ett stort antal flyktingar som under de kommande åren ska ta steget ut i etablering och skaffa jobb. I stället för att låta AF-kontoret vara kvar och hjälpa kommunen med en lyckad integration så kommer kontoret att läggas ned och de arbetssökande får i stället ta sig till närmaste AF-kontor i Kristianstad.

I den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande (SOU 2017:1) uppmanar en enig kommitté Arbetsförmedlingen att stoppa nedläggningen av kontor, bland annat då det ännu inte finns tillräckligt väl utvecklade alternativa digitala kanaler. Regeringen pratar sig varm om att statliga myndigheter måste finnas i hela landet och att centraliseringen av statliga arbetstillfällen måste stoppas. Samtidigt låter regeringen denna nedläggningsvåg fortgå.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Är ministern och regeringen beredda att vidta åtgärder för att stoppa nedläggningen av AF-kontoren till dess att konsekvenserna av nedläggningarna och införandet av alternativa digitala kanaler för arbetssökande har utvärderats?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1011 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:1011 Nedläggning av Arbetsförmedlingens lokala kontor av Kristina Yngwe (C)

Kristina Yngwe har frågat mig om jag och regeringen är beredda att vidta åtgärder för att stoppa nedläggningen av AF-kontoren till dess att konsekvenserna av nedläggningarna och införandet av alternativa digitala kanaler för arbetssökande har utvärderats.

Arbetsförmedlingen ska erbjuda god närvaro och service för arbetssökande och arbetsgivare i hela landet. Detta är centralt för regeringen.

Arbetsförmedlingen påbörjade sin översyn av kontorsnäten 2014 som en del av myndighetens utvecklingsarbete. Sedan dess har mycket hänt. 2015 års stora antal asylsökande har fått och kommer fortsatt få stora konsekvenser för såväl arbetsmarknaden som kommunerna. Dessa förändringar måste beaktas när kontorsnätet ses över.

Det finns idag cirka 250 arbetsförmedlingskontor jämfört med cirka 280 kontor för två år sedan. De kontor som hittills har stängts har varit antingen obemannade så kallade distansservicekontor eller endast haft begränsade öppettider. Vid andra kontor finns fortsatta möjligheter för bokade besök men mer begränsade öppettider för spontanbesök, som i allt större utsträckning kan ersättas av digitala lösningar. Arbetsförmedlingen har under de senaste åren utökat servicen genom sina digitala tjänster, mot både arbetssökande och arbetsgivare.

.

Det är viktigt att statliga myndigheter ger god service till medborgarna i hela landet och att det finns goda förutsättningar för samarbete med lokala och regionala aktörer. Inte minst är det viktigt att ha god samverkan med kommuner i arbetet med etablering av nyanlända. Vi följer noga hur Arbetsförmedlingen utvecklar sin service och närvaro i hela landet.

Stockholm den 15 mars 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.