Situationen på Nationellt forensiskt centrum

Skriftlig fråga 2016/17:1018 av Beatrice Ask (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-07
Överlämnad
2017-03-08
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är polisens nationella laboratorium. Det är till huvudkontoret i Linköping som bland annat vapen och kulor från grova brott kommer för analys. Hit skickas också blod eller saliv från brottsplatsutredningar för att fastställa en misstänkt gärningsmans DNA. 

Programmet Kaliber i Sveriges Radio P1 har granskat arbetet hos NFC. Granskningen visar orimligt långa handläggningstider på kriminaltekniska undersökningar, vilket försvårar utredningar av grova brott. I värsta fall kan de långa väntetiderna leda till att misstänkta gärningsmän går fria. 

Granskningen har visat att det till exempel har tagit 14 månader för att få svar på DNA när en ung kille misshandlades så svårt att skallen spräcktes. I ett annat exempel var handläggningstiden 473 dagar efter en våldtäkt. 

Enligt polisens årsredovisning var drygt 10 000 ärenden öppna på NFC vid årsskiftet. Trots en ökad produktionstakt klarar inte NFC att avsluta lika många ärenden som kommer in. Lena Klasén, chef för NFC, säger i programmet: Problemet bottnar i att vi i grund och botten är för få. 

Konsekvenserna av de orimligt långa handläggningstiderna kan vara allvarliga och påverka rättssäkerheten. En åklagare skriver exempelvis i ett svar till Kaliber: Grova brottslingar blir försatta på fri fot på grund av att häktningstiden blir för lång till slut när vi inväntar svar från NFC. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att säkerställa att handläggningstiderna vid Nationellt forensiskt centrum kraftigt minskas? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1018 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1018 av Beatrice Ask (M) Situationen på Nationellt forensiskt centrum

Beatrice Ask har frågat mig vilka initiativ jag tänker ta för att säkerställa att handläggningstiderna vid Nationellt forensiskt centrum kraftigt minskas.

Ärendetillströmningen till Nationellt forensiskt centrum (NFC) vid Polismyndigheten har kontinuerligt ökat de senaste sex åren. Detta ställer krav på både effektiva handläggningsrutiner i den forensiska processen och att NFC har tillräckliga resurser för att utföra sitt uppdrag.

Regeringen gav i juli 2015 Statskontoret i uppdrag att utreda om och på vilket sätt hanteringen av forensiska undersökningar skulle kunna förändras i syfte att bidra till kortare häktningstider. Statskontoret redovisade sin analys till regeringen i februari 2016 i rapporten Häktningstider och forensiska undersökningar – förslag för en snabbare forensisk process. I rapporten lämnar Statskontoret flera förslag på hur den forensiska processen, inklusive handläggningen vid NFC, kan förbättras.

Utifrån bl.a. Statskontorets rapport arbetar NFC nu med att effektivisera sin hantering av olika typer av ärenden. Regeringen har i regleringsbrevet för 2017 ålagt Polismyndigheten att redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att få till stånd en snabbare forensisk process och vilka effekter åtgärderna har haft. Även Åklagarmyndigheten ska lämna en redovisning till regeringen på detta område.

NFC:s produktion låg under 2016 på en hög nivå och produktionstakten ökade jämfört med 2015. Nästan 10 procent fler ärenden avslutades 2016 än 2015. Till följd av resurstillskott och förändrat arbetssätt minskade handläggningstiderna för bl.a. vapen-, drog-, alkohol- och dnaärenden.

Regeringen har tillfört Polismyndigheten resurser såväl i vårändringsbudgeten 2016 som i budgetpropositionen för 2017. Regeringen angav också i samma budgetproposition att vi är beredda att vid behov återkomma till resursfrågan. Därför följer jag myndighetens verksamhet väldigt noga och har en löpande och tät kontakt med Polismyndigheten i dessa frågor.

Stockholm den 14 mars 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.