Studenters ekonomi

Skriftlig fråga 2016/17:1022 av Daniel Riazat (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-08
Överlämnad
2017-03-08
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Sveriges förenade studentkårer (SFS) publicerar varje år en studentbudget bland annat baserad på Konsumentverkets siffror för skälig levnadsstandard. Den senaste budgeten visar precis som tidigare år att studenter går back ekonomiskt. Dessutom visar SFS egen beräkning att den siffra de anger för boendekostnad är lägre än vad 41 procent av Sveriges studenter betalar. Det finns visserligen bostadsbidrag att söka, men regelverket är dåligt utformat efter studenters situation, och få studenter ansöker därför om bostadsbidrag. Ett för lågt studiemedel riskerar att missgynna studenter från arbetarklassen, som inte har samma möjligheter att få ekonomiskt stöd hemifrån som de med akademikerföräldrar.

Min fråga till statsrådet Anna Ekström är:

 

Tänker statsrådet ta några initiativ för att utvärdera om studiemedlet är anpassat efter studenters faktiska utgifter?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1022 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Dnr U2017/01109/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1022 av Daniel Riazat (V) Studenters ekonomi

Daniel Riazat har frågat mig om jag tänker ta några initiativ för att utvärdera om studiemedlet är anpassat efter studenters faktiska utgifter.

Det svenska studiestödssystemet är ett av världens mest generösa och ekonomin är viktig för att studerande ska kunna bedriva sina studier framgångsrikt.

Studiemedlen avser i princip att täcka rimliga kostnader för bostad, uppehälle och läromedel. Den 1 januari 2015 höjdes studiemedlen i syfte att ge de studerande en bättre ekonomisk situation, vilket ökade köpkraften med ca 1 000 kronor per studiemånad. Studiemedlen uppgår nu till 10 851 kronor per studiemånad. Inom studiemedelssystemet finns dessutom flera olika kompletterande bidrag och lån som syftar till att utjämna skillnader mellan individer och grupper i befolkningen, till exempel tilläggsbidrag till studerande med barn och merkostnadslån för skäliga merkostnader i samband med studierna.

Enligt CSN:s senaste enkätundersökning från 2015 upplever också majoriteten av de studerande att studieekonomin är övervägande bra. En jämförelse med konsumentprisindex (KPI) visar att studiemedlens allmänna köpkraft då var på den högsta nivån sedan studiemedelssystemet infördes 1965.

Boendekostnaden utgör en stor del av utgifterna för många studerande. Studerande som är under 29 år eller som har barn har möjlighet att ansöka om och få bostadsbidrag från Försäkringskassan. Regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2017 att det bör göras en översyn för att modernisera regelverket för bostadsbidrag, så att det blir mer neutralt i förhållande till olika typer av boenden och får en förbättrad fördelningsmässig träffsäkerhet (prop. 2016/17:1, utg. omr. 12).

Regeringen anser mot denna bakgrund att dagens beloppsnivåer inom studiemedlen för närvarande är väl avvägda.

Stockholm den 15 mars 2017

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.