Till innehåll på sidan

Integrationsåtgärder i Migrationsverkets uppdrag

Skriftlig fråga 2016/17:1036 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-10
Överlämnad
2017-03-14
Anmäld
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-24
Besvarad
2017-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Migrationsverkets direktiv från regeringen saknas ordet integration. När ansvaret för organiserad sysselsättning tagits bort från Migrationsverket kommer fler asylsökande att helt enkelt sakna sysselsättning, och etablerings­insatserna är i praktiken noll tills man får uppehållstillstånd. Då läggs den enorma uppgiften på den tyvärr ganska dysfunktionella myndigheten Arbets­förmedlingen.

Sverige står inför en enorm möjlighet. Landet växer, främst på grund av det tidigare välkomnandet av människor på flykt till vårt land från krigszoner. Det ställer förstås till en del problem, problem som måste lösas och som kommuner och civilsamhälle löser varje dag. Det handlar om att integrera människor med varandra. De nya medborgarna med de gamla, de gamla medborgarna med de nya.

Integration fungerar alltid bäst i sociala sammanhang, som skola eller jobb, och med vettigt boende. Det gäller att så snabbt som möjligt få människor i jobb för att de ska kunna få en naturlig plats i samhället och för att de ska få en egen inkomst och kunna försörja sig. Arbete, boende och utbildning är vägen in i det svenska samhället.

Den första del av det svenska samhället de nyanlända kommer i kontakt med är Migrationsverket. I detta verks instruktion från regeringen ingår inte ens uppdraget att underlätta integration av de nyanlända. Detta uppdrag har i stället Arbets­förmedlingen, en del av den statliga strukturen som inte ens har lokal närvaro i hela landet.

Än så länge verkar regeringen vilja gå åt rent motsatt håll. Inga initiativ har tagits för att dämpa de absurda flyttkaruseller som asylsökande hamnar i, vilket river upp deras befintliga etablering. Och möjligheten att arbeta och göra praktik försvåras aktivt av regeringen. Fler skulle behöva komma in i arbete snabbare, men i stället gör regeringen att man inte ens får göra praktik.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

Överväger ministern att se över Migrationsverkets uppdrag så att myndigheten kan gynna integration och etablering?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1036 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/02493/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Svar på fråga 2016/17:1036 av Anders Åkesson (C) Integrationsåtgärder i Migrationsverkets uppdrag

Anders Åkesson har frågat mig om jag överväger att se över Migrationsverkets uppdrag så att myndigheten kan gynna integration och etablering.

Under hösten 2015 kom ett historiskt stort antal asylsökande till Sverige. Trots att antalet asylsökande nu minskar står Migrationsverket fortfarande inför stora utmaningar. Över 110 000 personer är inskrivna i Migrationsverkets mottagande, över hälften väntar på beslut i asylärendet. Migrationsverket måste få prioritera och fokusera på sin kärnuppgift – att pröva och avgöra ärenden.

Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder för att Migrationsverket ska kunna förkorta handläggningstiderna, bland annat har länsstyrelserna fått ansvar för att samordna tidiga insatser för asylsökande. Det innebär inte att integrationen av asylsökande inte prioriteras – snarare tvärt om. När Migrationsverket nu får möjlighet att fokusera på prövningsverksamheten kommer handläggningstiderna att kortas vilket ofta medför bättre förutsättningar för en lyckad etablering för dem som beviljas uppehållstillstånd, detta gynnar såväl individen som samhället.

Att tidigt lära sig svenska är viktigt för en lyckad etablering. Studieförbunden har med det syftet ordnat kurser i svenska för asylsökande sedan hösten 2015. Därtill har Arbetsförmedlingen fått i uppdrag att erbjuda kompetenskartläggning för asylsökande.

Regeringen har även tillsatt en utredning som bl.a. har i uppdrag att utifrån ett helhetsperspektiv analysera och föreslå en ändamålsenlig ordning för mottagande av asylsökande, nyanlända och ensamkommande barn. Utredningen ska analysera hur insatser som stödjer en framtida etablering i samhälls- och arbetslivet kan komma in i asylmottagandet samt vilken aktör som är bäst lämpad för att ansvara för insatser för asylsökande. Utredningen ska redovisa sitt arbete senast den 31 oktober 2017.

Den svenska arbetsmarknaden är mycket starkare idag jämfört med när vi tog över efter den tidigare borgerliga regeringen. 120 000 fler jobb har skapats, 13 000 fler har anställts i skolorna och det råder ordning och reda i statsfinanserna. Det är viktiga delar i arbetet för integration och etablering.

Mot denna bakgrund finns det för närvarande inte anledning att se över Migrationsverkets uppdrag i fråga om integration och etablering.

Stockholm den 24 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.