Barnen i Syrien

Skriftlig fråga 2016/17:1041 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-10
Överlämnad
2017-03-14
Anmäld
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-27
Besvarad
2017-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I dag har kriget i Syrien pågått i sex år. Det innebär att det finns barn som nu inte minns annat än krig och våld. Det rör sig om 3 miljoner barn. De är under sex år och växer upp i en miljö som präglas av konstant rädsla för att dö. I deras städer sker dagliga skjutningar, och innan de ens hunnit växa upp har flertalet av dem redan förlorat sina nära vänner och familjemedlemmar. Konsekvenserna för barnen är förödande. De har fått mentala ärr som är mycket svåra att läka. Om inte dessa barn nu får hjälp och en chans till en barndom utan våld och skräck riskerar en hel generation i Syrien att bli permanent traumatiserad. Det kommer att gå ut över Syriens framtid, oavsett när kriget får ett slut. Sverige sitter nu i FN:s säkerhetsråd, och med det följer stora möjligheter och ett stort ansvar att agera mot brott såsom detta. 

Med bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström: 

 

På vilket sätt avser ministern att utifrån platsen i FN:s säkerhetsråd agera för att hjälpa barnen som nu växer upp drabbade av Syrienkriget?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1041 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1041 av Tina Acketoft (L) Barnen i Syrien

Tina Acketoft har frågat mig på vilket sätt jag avser att utifrån platsen i FN:s säkerhetsråd agera för att hjälpa barnen som nu växer upp drabbade av Syrienkriget.

Jag delar helt Tina Acketofts oro för barnen i Syrien. Situationen för de barn som drabbas av konflikten är mardrömslik, såväl i Syrien som i dess grannländer. Hundratusentals människor har dödats, miljoner flytt sina hem och oräkneliga syrier skadats såväl fysiskt som psykiskt. Tre miljoner barn befinner sig på flykt och merparten av de som inte flytt har inte tillgång till skola eller sjukvård. Många barn utsätts för övergrepp, tvingas till barnarbete och barnäktenskap eller rekryteras av väpnade grupper. Konflikten har kännetecknats av brutalitet och kränkningar av internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter.

Sverige stödjer det arbete som FN:s generalsekreterares särskilda representant för barn och väpnad konflikt, Leila Zerrougui, och hennes kontor genomför. Jag har själv vid flera tillfällen träffat Zerrougui och diskuterat hennes viktiga arbete. Det är ett arbete som bland annat bidragit till frigivning av barnsoldater (115 000 sedan SRSG:s mandat infördes) och etablering av handlingsplaner för att förbättra situationen för barn påverkade av väpnad konflikt. Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd och ordförandeskapet i arbetsgruppen Children and Armed Conflict (WG CAAC) ger oss möjlighet att ännu tydligare stödja Leila Zerrougui.

Som ordförande i säkerhetsrådets arbetsgrupp för barn och väpnad konflikt, är vi fast beslutna att se till att säkerhetsrådet förblir fokuserat på att göra skillnad för barn som drabbats av väpnade konflikter samt att agendan barn och väpnad konflikt införlivas i rådets bredare arbete.

Sverige kommer även att fortsätta verka för och vara en stark röst i säkerhetsrådet för fullt humanitärt tillträde och en politisk lösning på konflikten, i linje med säkerhetsrådsresolution 2254.

Ett viktigt sätt att nå och stödja barnen i Syrien är genom vårt omfattande stöd till FN:s barnfond Unicef. 2016 uppgick Sveriges kärnstöd till Unicef till drygt en miljard kronor, vilket gjorde oss till organisationens näst största kärnstödsgivare. Kärnstödet möjliggör för Unicef att agera där behoven är som störst, inklusive i Syrien. Sidas direkta stöd till Unicefs insatser i Syrien uppgick under 2016 till 50 miljoner kronor.

Unicef verkar tillsammans med sina partners för att undvika att Syriens barn blir en förlorad generation och kritiska insatser görs för att minimera krigets negativa effekter på barnen. Insatser på områden såsom vatten och sanitet samt hälsa har exempelvis inneburit att utbrott av vattenburna sjukdomar har kunnat förhindras.

Utöver vårt stöd till Unicef har vi ett omfattande humanitärt bistånd, som sedan 2016 kompletteras av en femårig biståndsstrategi för Syrienkrisen. Barns rättigheter är en viktig del av denna strategi och ett barnrättsperspektiv ska systematiskt integreras i all verksamhet inom ramen för strategin. Kvinnor, barn och ungdomar prioriteras i alla insatser. Genom strategin avser vi bland annat bidra till att fler barn i Syrien och Syriens grannländer får tillgång till samhällstjänster såsom skola, sjukvård och sanitet, samt att syriska civilsamhällesorganisationer som verkar för barns rättigheter stärks.

Stockholm den 27 mars 2017

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.