Samhällsorientering för nyanlända

Skriftlig fråga 2016/17:1098 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-22
Överlämnad
2017-03-22
Anmäld
2017-03-23
Svarsdatum
2017-03-29
Sista svarsdatum
2017-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Flyktingkrisen ställer Sverige inför många utmaningar. Utanförskapet bland utrikes födda, som var stort redan före krisen, riskerar att fördjupas och förvärras utan reformer för jobb och förbättrad integration. Ett fördjupat utanförskap riskerar att leda till framväxten av parallella samhällen med andra normer, värderingar och regler; där arbetslösheten breder ut sig och bidragsberoendet växer.

Framför allt utrikes födda kvinnor riskerar att drabbas av en sådan utveckling. I många av Sveriges förorter finns det redan i dag områden där värderingar slagit rot som inte är förenliga med de värderingar om jämställdhet och mänskliga rättigheter som Sverige vilar på. I dessa områden begränsas kvinnor i sin vardag. Många av dem får inte röra sig fritt i det offentliga rummet. Många av dem får inte välja den de älskar, hur de ska klä sig eller vad de ska göra under sin fritid.

För att möta de utmaningar flyktingkrisen ställer oss inför måste därför jämställdhetsperspektivet vara en grundläggande del av integrationsarbetet. I Sverige ska det alltid vara självklart att kvinnor och män har samma rättigheter. Värderingar som avviker från den uppfattningen måste avvisas bestämt av det svenska samhället på alla nivåer. Nyanlända som kommer till Sverige från samhällen med värderingar som motsätter sig den svenska synen på jämställdhet måste tidigt få veta vilka lagar, regler och värderingar som gäller i Sverige.

Därför måste alla nyanlända, både män och kvinnor, genomgå en obligatorisk samhällsorientering. I dagsläget fungerar dessvärre samhällsorienteringen dåligt, och alltför få deltar. Av de nyanlända som varit inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag i 18 månader eller längre har endast en tredjedel varit med under samhällsorienteringen. Detta försvårar integrationen och ställer människor, inte minst kvinnor, utanför samhället.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att se till att alla nyanlända informeras om demokratiska värderingar, mänskliga fri- och rättigheter, jämställdhet samt skyldigheter och rättigheter i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1098 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/00674/I

Arbetsmarknadsdepartementet

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1098 av Tina Ghasemi (M) Samhällsorientering för nyanlända

Tina Ghasemi har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att se till att alla nyanlända informeras om demokratiska värderingar, mänskliga fri- och rättigheter, jämställdhet samt skyldigheter och rättigheter i Sverige.

Regeringen anser det mycket viktigt att nyanlända ges information om grundläggande demokratiska värderingar, mänskliga fri- och rättigheter, jämställdhet samt om den enskildes rättigheter och skyldigheter i Sverige. Detta ska ske inom ramen för samhällsorienteringen och därigenom underlätta etablering i arbets- och samhällslivet. Samhällsorienteringen ska ge en grundläggande förståelse för och kunskaper om det svenska samhället och praktiskt vardagsliv.

Samhällsorienteringen ska påbörjas så snart som möjligt och normalt vara avslutad ett år efter det att etableringsplanen har upprättats. Varje nyanländ ska erbjudas en samhällsorientering som omfattar minst 60 timmar, och som ska kunna kombineras med arbete, studier och andra aktiviteter för att underlätta och påskynda etableringen i arbetslivet. Det är kommunen som bestämmer hur samhällsorienteringen ska utformas och i vilken ordningsföljd samhällsorienteringens olika delar ska behandlas.

Länsstyrelsernas uppföljning av samhällsorienteringen i kommunerna 2016 visar på en positiv utveckling. Fler kommuner än tidigare år erbjuder samhällsorientering och antalet deltagare har ökat. En majoritet av kommunerna erbjuder mer än 60 timmar, ofta kombinerad med hälsokommunikation. Det har också skett en viss ökning av samhällsorientering på kvällstid och på distans, även om det vanligaste är att den ges på dagtid. Bland deltagarna är 40 procent kvinnor och 60 procent män. Andelen kvinnor är dessutom högre i den utökade målgrupp som omfattas av samhällsorientering och som huvudsakligen består av anhöriga till en familjemedlem som tidigare har beviljats uppehållstillstånd.

Länsstyrelsernas uppföljning visar även att deltagarna uppskattar innehållet och omfattningen av samhällsorienteringen och särskilt värdesätter möjligheterna till dialog och reflektion.

Regeringen följer utvecklingen inom området noga. Regeringen har även tillsatt Mottagandeutredningen (A 2015:02) med uppdrag att föreslå åtgärder för att skapa ett sammanhållet system för mottagande och bosättning av asylsökande, nyanlända samt ensamkommande barn. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast den 31 oktober 2017.

Stockholm den 28 mars 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.