Felaktiga siffror om inbrott

Skriftlig fråga 2016/17:1120 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-27
Överlämnad
2017-03-28
Anmäld
2017-03-29
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Inbrott, stöld, skadegörelse och ofredande. Så kallade vardagsbrott utgör den övervägande delen av alla brott som begås i Sverige. Dessa brott var 86 procent av alla brott som hanterades 2016. Totalt var de 655 580 stycken. Samtidigt är det extremt få av de brotten som klaras upp.

Den 17 mars satt Anders Ygeman i SVT:s morgonsoffa. Där uppgav han att de vikande inbrottssiffrorna i Laholm var en följd av polisens omorganisation. Statistik och siffror visar att statsrådets uttalande var felaktigt. Hos polisen var man förvånad över det ansvariga statsrådets uttalande om Laholm. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Fakta och siffror visar att statsrådet hade fel när han sa att det är polisens omorganisation som lett till vikande inbrottssiffror i Laholm. Står statsrådet fast vid sitt uttalande?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1120 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1120 av Jenny Petersson (M) Felaktiga siffror om inbrott

Jenny Petersson har frågat mig om jag står fast vid mitt uttalande i SVT om inbrottssiffrorna i Laholm.

Den 10 mars besökte jag polisen i Halland. Under besöket presenterades bland annat positiva utredningsresultat och ett bra arbete i utsatta områden. Det är glädjande att höra om polisområden som har lyckats nå positiva utredningsresultat under en så omfattande förändring som ombildningen av Polismyndigheten har inneburit.

Genom bildandet av Polismyndigheten har det skapats förutsättningar för att styra och leda polisen som en sammanhållen myndighet, vilket är mycket värdefullt. Regeringen har emellertid reagerat på sjunkande resultat i brottsutredningsverksamheten under en följd av år. Det finns inte någon entydig förklaring till vad de sjunkande resultaten beror på. Sannolikt har utvecklingen sin grund i flera samverkande faktorer, kopplade både till att Polismyndigheten nyligen har ombildats och till förändringar i omvärlden

Regeringen har nyligen vidtagit flera åtgärder för att förbättra Polismyndighetens förutsättningar att nå bättre utredningsresultat. Bland annat har ett regeringsuppdrag lämntats till Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten om förstärkt samverkan i det brottsutredande arbetet. Inom ramen för uppdraget ska ett antal åklagare placeras hos Polismyndigheten under en viss tid för att bistå i mängdbrottsärenden. Det ska även tillsättas särskilda utredningsgrupper som hanterar äldre ärenden för att avlasta utredningsverksamheten.

Polismyndigheten har dessutom beslutat om en nationell modell för brottssamordning. Genom modellen har Polismyndigheten större möjligheter att identifiera mönster i tillvägagångssätt och jämföra spår från brottsplatser för att hitta de ligor som sysslar med exempelvis den brottslighet som polisen i Halland har arbetat framgångsrikt med, bostadsinbrott.

Jag tror att de åtgärder som nu vidtas kommer att bidra till en positiv utveckling av Polismyndighetens brottsutredande verksamhet i hela landet.

Stockholm den 5 april 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.